Bakan Şimşek bankacılarla bir araya geldi: Parasal sıkılaşma sürecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Bankalar Birliği toplantısında dikkat çeken mesajlar veriyor. Bakan Şimşek, finansal istikrar için parasal sıkılaşmanın 2024'dün ikinci çeyreğine kadar süreceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Bankalar Birliği toplantısında konuştu. Öngörülebilirliğin artırılacağını söyleyen Bakan Şimşek, parasal sadeleşme ve sıkılaşmanın süreceğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu toplantısında kameralar karşısına geçen Bakan Şimşek'in konuşmasının satır başları şu şekilde:

"FİNANSAL İSTİKRARI KALICI HALE GETİRECEĞİZ"

Önceliğimiz finansal istikrarın kalıcı tesis edilmesidir. Makro finansal istikrar ve sürdürebilir büyüme hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Dışa açık ve kurala dayalı ekonomi prensiplerini belirleyen bir sistem içerisinde ilerleyeceğiz. Para maliye ve kredi politikalarımızı bu hedeflerimizi sağlayacak şekilde oluşturuyoruz.

"2023 YILINDA YÜZDE 4,5 CİVARINDA BİR BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ"

2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz."

"SADELEŞME VE SIKILAŞMA POLİTİKALARIMIZ DEVAM EDECEK"

Piyasa mekanizmaların işlevselliğini arttırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma politikalarımız devam edecektir. Seçim sonrasında azalan belirsizlik ve adımlarımız Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri olumlu etkilemeye başlamıştır. Risk seviyemiz 700'den 400 baz seviyelerine gerilemiştir. Kaynak bulunmasının önü açılmıştır. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır.

Bakan Şimşek bankacılarla bir araya geldi: Parasal sıkılaşma sürecek

"YURT DIŞI FİNANSAL DESTEĞİN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

Burada özellikle önümüzdeki dönemde finansal mimarinin güçlendirilmesi için uygulayacağımız reformlarla finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Karbon piyasasını kuracağız. Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansal uyumunu sağlayacağız. Bu güçlü yapısı altında sektörün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansal desteğin artmasını bekliyoruz. Şeffaflık ve tutarlılık temel ilkelerimizdir.

"BANKALARIN SADECE TÜKETİCİ KREDİLERİNE ODAKLANDIĞI DÖNEM GERİDE KALMALI"

Bankacılık sektörünün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansman fırsatlarını daha güçlü değerlendirmesini bekliyoruz. Sektörden beklentimiz bu. İç talepte bir dengelenme ihtiyacı var. Bankalardan cari açığın iyileşmesi, dezenflasyon sürecinin başarısı için programa uygun hareket etmelerini istiyoruz. Özellikle ihracatın desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir. Kısa vadeli önceliğimiz finansal istikrarın tesisi ve öngörülebilirliğin artırılması. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Reel sektörün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazlardandır.

TOBB toplantısında ortak noktalardan birisi finansmana erişim konusuydu. Bankacılık sektörümüzün özellikle yatırım, istihdam, üretim, ihracat gibi çok güçlü destekleri olmuştur, önümüzdeki dönemde daha seçici bir şekilde cari açığı azaltacak, enflasyonu kontrol altına alacak, bizim politikalarla uyumlu bir şekilde büyümelerini arzuluyoruz. Maliye ve para politikaları eşgüdüm içerisinde olacak.

Bankacılık sektörümüz ülkemizin büyümesini güçlü bir şekilde desteklemiştir, bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi hedeflediğimiz dönemde bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde de bu sorumlulukla önemli katkılar sağlayacağına ilişkin en ufak şüphemiz bulunmamaktadır."

Bakan Şimşek bankacılarla bir araya geldi: Parasal sıkılaşma sürecek

BAKAN ŞİMŞEK'E TEŞEKKÜR PLAKETİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar ise programda yaptığı konuşmada bankacılık sektörünün Türkiye'nin gücüne ve geleceğine inanarak yatırımlarını büyüttüğünü belirtti. Çakar, "Paydaşlarımız ile iş birliği içinde ekonomik büyümeden güç almaya ve gücümüzü üretim, yatırım, istihdam ve ihracat artışını destekleyerek, büyümenin ve refah artışının sürdürülmesinde kullanmaya devam ediyoruz." dedi.

Genel kurul toplantısının açılış konuşmalarının ardından Bakan Şimşek tarafından eski Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'e teşekkür plaketi verildi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...