Sırada 17 proje var: Türkiye yatırımlarda devlerin radarında

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sırada 17 proje var: Türkiye yatırımlarda devlerin radarında

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ekonomide atılan adımlar ve siyasi istikrar sonucu Alibaba, Amazon, Huawei, PepsiCo, FedEx ve Ford gibi dünyanın önde gelen şirketleri Türkiye’ye yatırıma odaklandı.

OECD verilerine göre yatırımlar bu yılın ilk altı ayında geçen yıla oranla dünya genelinde yüzde 36, AB’de yüzde 86, G20’de yüzde 38, OECD’de yüzde 42 geriledi. 2023’ün ikinci çeyreğinde ise bir önceki çeyreğe göre yatırımlar dünya genelinde yüzde 38, AB’de yüzde 153, G20’de yüzde 33, OECD’de yüzde 58 düştü. Türkiye’de ise bu yılın ilk yarısında söz konusu yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azalırken, ikinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla yüzde 13 geriledi. Türkiye’de 2002’de 5.600’den fazla uluslararası şirket faaliyet gösterirken bu rakam 2023’te 80 bini aştı. Bu yılın dokuz ayında 93 yeni yatırım projesi geldi. İlk sırada 17 projeyle taşımacılık ve depolama, ikinci sırada dokuz projeyle endüstriyel ekipman sektörü yer aldı. Gelecek dönemde Türkiye’ye yapılacağı açıklanan 17 uluslararası doğrudan yatırım projesi bulunuyor. Taşımacılık ve depolama, yazılım ve bilişim, iletişim ve elektronik, gerçekleşeceği açıklanan yeni yatırımlar arasında öne çıkıyor. Dünyanın önde gelen şirketleri bu yıl da Türkiye’yi yakından takip ediyor. Çinli Alibaba, İstanbul ve Ankara’da açacağı lojistik ve veri merkeziyle 1 milyar doları aşan yatırım gerçekleştirecek. Esas Ventures, Insider’a 105 milyon dolarlık yatırım yapacak. Alman DHL Grup, MNG Kargo’yu satın aldı. FedEx, İstanbul Havalimanı’nda küresel hava transit tesisi inşa edeceğini açıkladı. Amazon Tuzla’da 100 milyon dolarlık yatırımla lojistik merkezi açtı. 7 milyar TL’lik yatırımla Toyota’nın Avrupa’daki ilk batarya ve şarj edilebilir hibrit araç üretim tesisi Sakarya’da kuruldu. Ford, Transit’in ilk tam elektrikli versiyonunu Gölcük’te üretmeye başladı. Fransız Valeo, Bursa’daki tesisini genişleteceğini duyurdu. Rus Tatneft, Aytemiz Akaryakıt’ı 320 milyon dolar karşılığı aldı. PepsiCo, ‘Dizayn ve İnovasyon Merkezi’ni hizmete sundu. Çinli Huawei, Ankara’da ilk yerel bulut hizmetini uygulamaya geçirdi.

YÜKSEK TEKNOLOJİYE GÜÇLÜ DESTEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacaklarını söyledi. Sosyal medya hesabından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın Merkez Bankasının, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar TL olmak üzere üç yılda 300 milyar TL limit tahsis edilmesi planlanan yeni Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı hakkında mesajını paylaşan Şimşek, şunları kaydetti: Önemli bir program. Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedefliyoruz. Süreçte teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansal fizibiliteyi bankalar inceleyecek, nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Ülkemiz için hayırlı olsun.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...