Sebze ve meyveyi güneş enerjili fırına sürdü

Sebze ve meyveyi güneş enerjili fırına sürdü
Ekonomi Haberleri

Çanakkale'de bir firma tarafınan geliştirilen güneş enerjili fırın, sebze ve meyveleri doğal şekilde kurutarak üreticilere maliyet avantajı sağlıyor.

Fırını üreten firmanın sahibi Yılmaz Kartal, güneş enerjisini kullanarak, yaklaşık 55 dereceye kadar ısı sağlayabildiklerini söyledi. Kartal, "Kurduğumuz sistem sayesinde 95 dereceye kadar su donanımını sağladıktan sonra bunu bir tankta stokluyoruz. Bu stoğu gece devreye alıyoruz. Dolayısıyla gece gündüz istediğimiz sıcaklık derecesinde ürünleri kurutabiliyoruz" diye konuştu. Kartal, fırının tüm yaş sebze ve meyvenin yanı sıra tarhana, nişasta, makarna, erişte gibi ürünleri de kurutulabildiğini anlattı. Fırının, özellikle seracılıkta ya da tarlada atıl kalan ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasında faydalı olduğunu vurgulayan Kartal, "Şu anda Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde bir tesisimiz var. Ezine ilçesi Yaylacık köyünde de aromatik bitki kurutma için iki tesis oluşturacağız. Özellikle domates, elma, kabak çekirdeği ve kayısı üreticilerinden büyük ilgi görüyoruz. 1 ton kapasiteli olan tesisimizin fiyatı 150 bin lira. Domatesin kuruması yaklaşık 48 saat, elma ise 24 ile 36 saat arasında değişebiliyor. Yani lifli gıdalarda süre daha kısa. Ürün kuruduktan hemen sonra vakum paketlere alınması gerekiyor çünkü ortam nemini alırsa yine kendi nefasetini bozacaktır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...