Savunmadan uzaya mega yatırımlar! Teknoloji ülkesi olduk

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Savunmadan uzaya mega yatırımlar! Teknoloji ülkesi olduk

Ekonomi Haberleri

AK Parti döneminde özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye âdeta teknoloji ülkesi hâline geldi. Togg, MMU, Millî Uzay Projesi, TÜRKSAT, çipli kimlik kartları, EBA, e-Devlet, MHRS, yapay zekâ gibi atılımlarla Türkiye hem savunmada, hem sanayide, hem eğitimde, hem sağlıkta devrim niteliğinde yatırımlara imza attı.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 yıl önce “Artık yapalım. Türkiye’ye ve Türk’e bu yakışır” açıklamasıyla fitili ateşlenen Türkiye’nin ilk yerli ve millî otomobili Togg’un ilk prototipi 5 Ağustos 2019 tarihinde ortaya çıktı. 18 Temmuz 2020 tarihinde Togg’un Gemlik’te 1,2 milyon metrekarelik alan üzerindeki fabrikasının temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atıldı. Geçtiğimiz 29 Ekim’de banttan indirilerek üretimine başlanan Togg, önümüzdeki yıl yollarda olacak. 2024’ün sonunda ise Avrupa pazarlarında yerini alacak.

UZAY YOLCUSU TÜRK BELLİ OLUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Cumhuriyetin yüzüncü yılında uzayda bir Türk olacak” diyerek duyurduğu Millî Uzay Hamlesinde de sona geliniyor. Proje ile Türkiye artık uzayda da söz hakkına sahip oluyor. Uzay Projesi ile Yapılan teknik çalışmalar ve eğitimler sonrası belirlenecek aday önce NASA’ya, ardından da uzaya gönderilecek.

SAVUNMADA YÜZDE 80 YERLİLİK

Son 20 yılda en büyük atılım savunma alanında yapıldı. 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2021 yılında yaklaşık 13 kat büyüyerek 3,224 milyar dolara ulaşırken, Savunma Sanayiinde yerlilik ve millîlik oranı ise yüzde 80 seviyesine yükseldi. Savunma sanayii alanında 2002 yılında yalnızca 66 olan proje sayısı 2021 yılında 12 kat artarak 793’e yükselirken, savunma ve havacılık sanayi alanında istihdam edilen personel sayısı ise 2020 yılında 77 bin 566 oldu. 

Savunmadan uzaya mega yatırımlar! Teknoloji ülkesi olduk

HABERLEŞMEDE LİDER

TÜRKSAT 5A ve 5B’yi devreye alan Türkiye, uyduları sayesinde 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyaya hizmet veriyor. TÜRKSAT 6A gelecek yıl uzaya fırlatılacak. Türkiye, haberleşme alanında da zirvedeki yerini koruyor. 4.5G hizmeti alan abone sayısı 83,4 milyonun üstüne çıkarken, 2003 yılında 23 bin olan geniş bant abone sayısı bugün 91,3 milyon oldu.

EĞİTİMDE DİJİTAL DÖNEM

Teknoloji hamleleri ive yenilikçi eğitim anlayışının ön plana çıktığı dönemde okullar akıllı tahtalarla döşendi. Öğrencilerin görsel zekâsını ve öğrenme seviyesini artıran akıllı tahtaların yanı sıra birçok okulda öğrencilere tabletler dağıtıldı. Pandemi ile ara verilen yüz yüze eğitimde EBA ile öğrencilerin eğitim süreçlerinin aksamasının önüne geçildi.

SAĞLIK CEPTE 

Özellikle sağlık alanında yapılan devrimlerle hastanelerdeki uzun kuyrukların önüne geçildi. Kısa sürede kullanıma alınan randevu sistemi MHRS ile hastanelerdeki yoğunluk azaltılırken, e-Nabız sistemi ile de sağlık kontrollerinde sürekliliğin devamı sağlandı.

Savunmadan uzaya mega yatırımlar! Teknoloji ülkesi olduk

ÇİPLİ KİMLİK KARTLARI

2017’den itibaren yeni çipli kimlikler vatandaşın hizmetine sunuldu. ‘3’ü Bir Yerde Projesi’ kapsamında 2 Nisan 2018’de başlanılan projeyle de kimlik kartı, sürücü belgesi tek kartta birleştirilmeye başladı. Taklit edilemeyen görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip yeni çipli kimlik kartlarını kullananların sayısı 70 milyon 997 bin 128’e çıktı.

E-DEVLET İLE YÜK HAFİFLEDİ

2008’te kullanıma açılan e-Devlet kapısıyla 60 milyondan fazla kişi, işlemlerini kamu kurumlarına gitmeden çözebilir duruma geldi. Böylelikle kamu kurumlarının yükü de azaltıldı. Kamu kurumlarında da dijital dönemi başlatan AK Parti ile kurumları arasındaki yazışmalarla kâğıt israfı önlenirken, bürokratik işlemlerin de süresi kısaltıldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...