Fabrikalar, metrolar, uydular... 2023’ün dev projeleri hazır

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fabrikalar, metrolar, uydular... 2023’ün dev projeleri hazır

Ekonomi Haberleri

Teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olma hedefi doğrultusunda hareket eden Türkiye, 2023'te dev projeleri hayata geçirecek. Yeni yılda yerli ve milli çözümlerle önemli yol katedilmesi hedeflenirken, seçimler öncesi teknoloji, ulaştırma ve sağlık alanında birçok yeni proje hayata geçirilecek. İşte 2023'ün dev projeleri...

HABER MERKEZİ - ANKARA

Hükûmet, 2023 seçimleri öncesi teknoloji, ulaştırma ve sağlık alanında birçok yeni projeyi hayata geçirecek. Bu projelerin açılışına ilişkin törenler için de hazırlık yapılıyor. 2023’te hayata geçecek yeni projelerin başında banttan inip Meclis’e kadar gelen Türkiye’nin yerli otomobili Togg bulunuyor. Togg mart ayında yollara çıkacak.

Türkiye’nin ilk millî haberleşme uydusu Türksat-6A’nın üretim ve entegrasyon faaliyetleri tamamlandı. Türksat-6A 2023’te yörüngesine fırlatılacak. İlk millî gözlem uydusu İmece’nin uçuş modelinin testlerine de başlandı. Bu uydu da yine 2023’te yörüngesinde olacak.

Türkiye’nin yeni nesil süper bilgisayarı TRUBA’nın yer alacağı yeni veri merkezi de 2023 yılında Ankara’da açılacak. Böylece Türkiye’de yapay zekâ alanında yapılacak çalışmalarda kapasite 5 kat artacak.

1.210 yataklı Kocaeli Şehir Hastanesi, 2.060 yataklı İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, 1.875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi ve 610 yataklı Kütahya Şehir Hastanesi de önümüzdeki yıl açılacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ilk ünitesi de 2023 yılında devreye girecek.  

Başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmelerinin verimlilik artışlarına önemli katkılar sunan ‘Model Fabrikalar’ 2023 yılı sonuna kadar Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya illerinde de kurulacak. Eskişehir Kırka’da 600 tonluk, Balıkesir Bandırma’da 100 tonluk olmak üzere, toplam 700 ton kapasiteli lityum karbonat üretim tesisinin kurulması çalışmaları ilerletilecek. Kırka’daki yapım ihalesi ocak ayında gerçekleştirilecek.

Eskişehir Beylikova’da, havacılık, savunma, uzay sanayisi, biyomedikal gibi alanlarda kullanılan 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi ile birlikte, ilk etapta yıllık 1.200 ton cevher işleyecek pilot üretim tesisi de ocak ayında devreye girecek.

2023 yılında ayrıca Ankara AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı, İstanbul Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, İstanbul Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı inşaatlarının da tamamlanması ve açılışa hazır hâle getirilmesi planlanıyor. 

Fabrikalar, metrolar, uydular... 2023’ün dev projeleri hazır

DİJİTAL YÜZYILA YERLİ VE MİLLİ ADIM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olma hedefi doğrultusunda, ‘dijital yüzyıla’ yerli ve millî çözümlerle adım atacaklarını söyledi. Yerli üretim çalışmalarını hızlandırdıkları 5G teknolojisinde 2023’te önemli bir yol katetmeyi hedeflediklerini ifade eden Karaismailoğlu, Türksat 6A’yı 2023’te uzaya fırlatmayı planladıklarını kaydetti.

Karaismailoğlu “Millî Elektrikli Tren Seti’mizin üretimi kapsamında saatte 160 kilometre hıza uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı. Projede, 2023 yılı içinde prototipinin üretimine geçilmesini, seri üretim kapsamında 2024 ve 2025 yılında toplam 8 setin teslim edilmesini hedefliyoruz” dedi.

Gebze-Darıca Metro Hattı’nda kullanılacak Türkiye’nin ilk yerli metro setinin de 2023’ün ilk çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, sürücüsüz olarak üretilen metro projesinde test aşamasına geçileceğini, Millî Banliyö Tren Seti’nin de gelecek yıl içinde nihayete erdirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...