Sağlıkta örtülü veya açık reklam yapılmayacak

- Güncelleme:
Sağlıkta örtülü veya açık reklam yapılmayacak
Ekonomi Haberleri

Sağlık hizmetlerine yönelik tanıtıcı ve bilgilendirici reklam faaliyetlerine sıkı denetim geliyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Resmî Gazete’de yayımlanan “Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik” ile sağlık alanındaki reklamlar mercek altına alınıyor. Buna göre, sağlık hizmetlerinin tanıtımında örtülü veya açık reklam yapılmayacak. Sağlık hizmet sunumu ile ilgili bilgilendirmeler, sadece o konuda hukuken yetkili olan sağlık meslek mensupları tarafından yapılabilecek.

Tanıtım ve bilgilendirmelerde doğruluğu bilimsel ve klinik olarak ispatlanmamış tıbbi ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalara yer verilemeyecek. Söz konusu hizmetlerin, hastalıkları tedavi ettiği veya tedaviye yardımcı olduğuna dair ifadeler kullanılamayacak. Reklamlar, hastaları sağlık meslek mensubuna ve sağlık kuruluşuna doğrudan veya dolaylı biçimde yönlendirecek içerikte olmayacak. Organ ve doku nakline ilişkin reklam, tanıtım ve benzeri etkinlikler yapılamayacak.

Tanıtımlarda kullanılacak videolarda, makyaj gibi kamuoyunu yanıltıcı uygulamalara yer verilmeyecek. Görsel içerikler üzerinde sonradan teknolojik değişiklik veya düzeltme uygulanmayacak. Görsel içeriklerde işlem tarihi ve görselin görüntülendiği tarihin belirtilmesi zorunlu olacak. Paylaşılan görsel içerikler; yazılı, görsel ve dijital mecralarda sponsorlu veya ücret karşılığında yayınlatılmayacak.

FAALİYET DURDURMA VE PARA CEZASI

Sağlık hizmeti sunumunda yetkili olan hekim veya diş hekimlerine kurallara uymadıkları takdirde 1.000 liraya kadar para cezası verilebilecek. Sağlık tesisi ile sağlık turizmi tesisi ve aracı kuruluşların uyarılara rağmen kurallara aykırı tanıtım ve bilgilendirme yapmaları hâlinde ise üç gün faaliyetleri durdurulacak. Sosyal paylaşım ve internet siteleri üzerinden yapılan sağlıkla ilgili tanıtım ve bilgilendirmelerde insan sağlığını tehlikeye düşüren, tanı ve tedavi sürecini olumsuz etkileyenler hakkında içeriklerinin erişime engellenmesi için suç duyurusunda bulunulacak. Organ naklinin yapıldığı merkezlerde hükümlere aykırı tanıtım ve bilgilendirme yapılması hâlinde, merkezin kadavra organ dağıtımı üç ay süreyle durdurulacak. Tekrar edilmesi durumunda ise üç ay süreyle faaliyet izni iptal edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...