Sabancı’dan cari açığa 6 milyar $’lık pansuman

Düzenleyen:
Sabancı’dan cari açığa 6 milyar $’lık pansuman

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük yerli linyit santrali Torosların eteğinde hizmete girdi. Adana-Tufanbeyli'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı tesis, cari açığı 6 milyar dolar azaltacak...

Önder ÇELİK ADANA

Enerji alanında son yıllarda atılıma geçen Sabancı Holding'in 450 Megawatt (MW) kurulu güce sahip Adana-Tufanbeyli Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, EnerjiSA'nın yüzde 50 ortağı Alman E.ON'un CEO’su Dr. Johannes Teyssen, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile üç bakan ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Yapımına 1.1 milyar dolar harcanan santral Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını 6 milyar dolar azaltacak. Santrali hizmete açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tufanbeyli'deki santralin 1.1 milyar dolarlık dev bir yatırım olduğunu belirterek, tesisin işletme döneminde 1000 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. 
 'İSTEMEZÜK' DİYENLER OLUR
Bu tür yatırımlarda 'istemezük' diyenlerin çıkacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onlara bunu ülkemizin menfaatİ için kabul ettirmeliyiz. Türkiye'nin yıldızının parlaması bazı çevreleri rahatsız etti" dedi. Türkiye'nin dış ticaret açığının 2003'te 11.5 milyar dolar seviyesindeyken, geçen yıl petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle 38 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, "Dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerji kaynaklı. Türkiye geliştikçe enerji ihtiyacı artıyor. Bu alanda OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin gelecek 10 yılda 110 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu kaydeden Erdoğan, özetle şöyle konuştu: "Bunun için rüzgar, güneş, kömür gibi kaynakları kullanmamız gerekiyor. İthal kömürün gelmesine karşıyım. İthalden 5 kullanacağına yerliden 10 kullanırsın cari açığı artırmazsın. Ama sadece güneş ve rüzgârla Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Kömür yüzde 29'luk oranla petrol ve doğalgazın önündedir. Bunun gibi onlarca fabrikayı besleyecek yerli kömürümüz var."
YENİ DÜZENLEME BEKLİYORUZ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, son 10 yılda özel sektörün enerjiye yaptığı 100 milyar dolarlık yatırımın 11 milyar dolarını ortakları E.ON ile yaptıklarını belirterek, önümüzdeki dönemde sektörde liberalleşme ve rekabetçiliğin artacağına inancının tam olduğunu dile getirdi. EnerjiSA'nın 3700 MW'a ulaşan kapasitesiyle 14 ilde 20 milyon kişiyi elektrikle buluşturduğuna işaret eden Sabancı, "Ülkemizin yerli enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlar cari açığın kapatılmasına yardımcı oluyor. Tufanbeyli'deki santralin açılmasıyla Türkiye'nin doğalgaz faturası 6 milyar dolar azalacak" dedi. Türkiye'deki linyitin kalitesinin düşük olması nedeniyle bu büyüklükteki projelerin desteklenmesi gerektiğini belirten Güler Sabancı, "Bu konuda ilgililerden yeni düzenlemeler bekliyoruz" diye konuştu. Adana'ya 4 milyar dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Sabancı, Tufanbeyli'deki tesisin ilçedeki 10 kişiden 1'ine iş sağladığını vurguladı.
E.ON CEO’su Dr. Johannes Teyssen ise, EnerjiSA'da 3 yılı aşkındır başarılı bir ortaklık geçirdiklerini belirterek, "Türkiye elektrik piyasasının geleceğine inanıyoruz. Tufanbeyli ortaklığımızın en önemli ürünüdür" dedi.

50 bin MW'lık yeni yatırım gerekiyor

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kömür talebinin önümüzdeki dönemde yüzde 15 artacağını belirterek, "Dünya kömürü terk ediyor biz de terk edelim mantığı yanlış. Yerli kömürün elektrikteki payı yüzde 13. Bu çok az. Türkiye'nin hedeflediği büyüme rakamlarını tutturması için mevcut kurulu güce ek olarak 50 bin MW'lık yeni yatırım yapmalıyız" dedi. Yerli kömürü desteklemeyle devam edeceklerini ifade eden Albayrak, "2202'de 31 bin megavat kurulu güce sahip olan Türkiye'de nisan itibarıyla 74 bin megavatı aştık. Dünya enerji temininde kömür halen en fazla kullanılan birincil kaynakların başında geliyor. Türkiye'nin kömürden faydalanmaması kesinlikle düşünülemez" ifadesini kullandı.

Yolculuğumuzu hep desteklediniz

Güler Sabancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a katılımı sebebiyle şükranlarını sunduğu konuşmasında, "Enerjisa Tufanbeyli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni de önümüzdeki eğitim dönemine yetiştirmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, siz bilirsiniz; siz bizim bu yolcuğumuzu hep desteklediniz. Bizimle Bandırmaya geldiniz. O zaman santralin açılışını ve oradaki Fen Lisesi’nin açılışını beraber yapmıştık. İnşallah okul gelecek döneme yetişecek" cümleleriyle grubun eğitim yatırımlarının devamına işaret etti.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...