Ersoy: Irak’a vizenin bedeli 30 milyar dolar

Düzenleyen:
Ersoy: Irak’a vizenin bedeli 30 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

Irak Konsolosluğu'nun yetersizliği sebebiyle Türkiye'ye uçuşlarda doluluk oranının yüzde 20'lere gerilediğini ifade eden Ersoy, ticaretin de Lübnan ile Ürdün'e kaptırılabileceğini söyledi

Önder ÇELİK SHARJAH

Türkiye'nin 'vizesiz Avrupa' için ticaretinin yoğun olduğu ülkelere yeniden vize uygulamak zorunda kalması havacılık sektörünü olumsuz etkiledi. Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy; Türkiye'nin Irak Konsolosluğu'nun günde 200 vize verebildiğini, buna karşılık Irak'tan Türkiye'ye günde 2 bin kişilik uçuş gerçekleştiğini belirterek, uçaklardaki doluluk oranının yüzde 95'ten yüzde 20'lere gerilediğini söyledi. Atlasglobal, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai'ye en yakın kenti Sharjah’a sefer başlattı. Burada düzenlenen toplantıda konuşan Murat Ersoy, AB ile yapılan vize muafiyet anlaşması sonucunda ortaya çıkan birtakım problemleri anlattı. Özellikle Irak'taki konsolosluğun fiziki yetersizliği sebebiyle vize konusunda sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Ersoy; çözüm için, daha önce 3 defa Türkiye'ye gelenlere, İngiltere, Shengen, ABD vizesi olanlara kolaylık sağlama ve Irak'ta vize için aracı kuruluşlara şube açtırma gibi önerilerde bulunduklarını, ancak meselenin çözülmediğini ifade etti.
VİZE, 500 DOLARA SOKAKTA 
Irak'a vize uygulamasının duyuru yapıldıktan 5 gün sonra başlatılmasını eleştiren Murat Ersoy, şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye vizesi Irak'ta 500 dolara aracılar üzerinden sokakta satılıyor. Suriye ve Libya'da da aynı şey yapılıyor. Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülke Irak'tı. Haftada 14 bin koltuk olan bir noktaya bin vize verebiliyorsunuz. Şu an Irak vatandaşlarının vize almadan gidebildiği tek ülke Lübnan, kapıda vize aldığı ülke ise Ürdün. Irak ile 20 milyar dolar kayıtlı ticaret yapıyorduk. Bir o kadar da kayıtsız ticaret yapıyorduk. Bunun da önünü kapadık. Şu anda Irak vatandaşları ihtiyaçlarını mecburan Lübnan ve Ürdün üzerinden temin etmek zorunda kalıyor. Türkiye'nin ciddi ihracat kapısını Lübnan'a ve Ürdün'e hediye ettik. Pazarın hepsini elimizden alacaklar. Hazırlıksız vize uygulamasının bize yıllık maliyeti 20-30 milyar doları bulacak.”

Yumurtaları aynı sepete koymayacağız

 Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı da olan Murat Ersoy, bu yıl verilen desteklere rağmen turizm sektöründe 10 milyar dolarlık bir kayıp beklediklerini dile getirdi. Hava yolu işletmelerine Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kredi sağlanmasının olumlu olduğunu da ifade eden Ersoy, "Bu destek havacılık sektörünü ayakta tutacak" dedi. Yaşanan olumsuzluklar sebebiyle tur operatörlerinin yüzde 60'lık pazarının sıkıntıya girdiğini belirten Murat Ersoy, "Hepsi yeni tatil yerleri oluşturacaklar. Biz de yumurtaları aynı sepete koymayacağız. Alternatif pazarlar oluşturacağız. Bunun için Antalya, Bodrum gibi tatil yerlerini birçok yere tarifeli uçuşlar ile bağlamalıyız" şeklinde konuştu.

İstanbul, yolcu başına 100 dolar kazandırıyor

İstanbul’un, Frankfurt ve Dubai gibi diğer transit uçuş noktalarına göre 1 saat daha kısa süre uçuş imkânı sunduğu bilgisini veren Murat Ersoy, “İstanbul üzerinden uçuşlar hava yolu şirketlerine ortalama yolcu başına 100 dolar maliyet avantajı sunuyor. Bu sebeple İstanbul transitli uçuşlar ilerleyen dönemde daha da çok tercih edilecek. 3. Havalimanı da İstanbul’un transit geçiş pozisyonunu güçlendirecek" dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...