Rahat iş istiyoruz

- Güncelleme:
Rahat iş istiyoruz
Ekonomi Haberleri

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en fazla sanayi ve hizmet sektöründe eleman açığı bulunuyor. İş arayanlar ise sağlık, gıda, mağazacılık sektörlerini tercih ediyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Türkiye’de işsizlik 4 yıl aradan sonra yeniden tek haneye düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin iş gücü istatistiklerine göre; işsizlik oranı, 0,4 puanlık azalışla yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı ise 0,5 puanlık artışla yüzde 47,9 oldu. Ancak bazı sektörlerde hâlâ eleman açığı devam ediyor. Son yıllarda üretim ve ihracatla büyüyen Türkiye’de sanayi sektörü kalifiye eleman bulma sıkıntısı yaşıyor. İş arayanlar ağırlıklı olarak sağlık, perakende ve mağazacılık sektörlerini tercih ediyor. Bu çıkmaz, ‘iş beğenmeme’ sorununu doğuruyor.

Eleman.net sitesinin gazetemize özel hazırladığı çalışmaya göre; bugün işveren en fazla hizmet, imalat-sanayi, lojistik ve gıda sektörlerinde  eleman arıyor. İş arayanlar ise; sağlık, gıda, mağazacılık ve hizmet sektörlerini tercih ediyor. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Duyarlar, iş arayanların öncelikle maaş konusunu dikkate aldıklarını belirterek “Maaşların uygun bulunduğu ortamlarda da iş arayan bireyler çalışma şartlarının zorluğuna ve yaşadıkları bölgeye yakın olup olmamasına göre tercihlerde bulunuyorlar” dedi.  

KALİFİYE ELEMAN BULMAK ZOR

Asgari ücrete yapılan zamların ardından işsizlik rakamlarında düşüş yaşandığını söyleyen Duyarlar “Şirketlerin de maaş aralıklarını düzenlemesiyle birlikte insanlar iş gücüne katılım gösterdiler. Mevsimsel olarak iş arayışları devam etse de uzun vadede çalışmak isteyenlerin iş arayışında son zamanlarda azalmalar gözlemlendi. Mevcut piyasa şartlarında birçok şirket en çok kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Çalışma hayatına katılmak isteyen çok fazla yeni mezun birey varken, şirketlerin deneyimli ve yetişmiş eleman konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bununla birlikte şirketler eleman alırken adayların daha çok kurumu sahiplenecek, özenli çalışacak ve kurum kurallarına uyacak bireyler olmasına dikkat ediyor” diye konuştu. 

En fazla eleman arayan şirketler yüzde 40,8 ile İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alıyor. Anadolu Yakası’nda yüzde 22,37 oranında ilan yayınlanırken, Kocaeli’de yüzde 9,29, İzmir’de ise yüzde 6,55 oranında ilan yayınlanıyor. Listenin devamında bu üç şehri Ankara, Bursa, Antalya, Tekirdağ ve Sakarya takip ediyor. 

İŞ ARAYANLARIN YÜZDE 40'I ASGARİ ÜCRET İSTİYOR

Yeni yatırımlar ile birlikte istihdamın da arttığını belirten  Duyarlar, “Özellikle yüksek kira artışları ve enflasyon, maaşta beklentilerin yükselmesine sebep oldu. Verilerimize göre iş arayan bireylerin yüzde 40,82’si 5 bin-6 bin TL aralığında, yüzde 33,19’u 6 bin 500 ile 8 bin 500 TL aralığında bir ücret beklerken, yüzde 16,59’u da 8 bin 500 TL ve üzeri bir ücret beklentisi içerisinde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...