Pompadan Maliye'ye 43.5 milyar lira aktı

- Güncelleme:
Pompadan Maliye'ye 43.5 milyar lira aktı

Ekonomi Haberleri

Maliye'nin yüzünü 2012'de de taşıt sahipleri güldürdü. Benzin, motorin ve fuel oil türlerinden geçen yıl 43.5 milyar liralık dolaylı vergi tahsilatı gerçekleşti.

Maliye'nin yüzünü 2012'de de taşıt sahipleri güldürdü. Benzin, motorin ve fuel oil türlerinden geçen yıl 43.5 milyar liralık dolaylı vergi tahsilatı gerçekleşti. EPDK'nın 2012 Petrol Piyasası Sektör Raporu'nda yer alan verilere göre 95 oktan kurşunsuz benzinden vergi ve payların oranı satış fiyatının yüzde 70'ten fazlasını oluşturuyor. Aynı oran motorinde ise yüzde 64 seviyesinde. Geçtiğimiz yıl içinde akaryakıttan elde edilen 43.5 milyar TL'lik dolaylı vergilerin bütün vergiler içerisindeki payı ise yüzde 13.2 oldu. Raporu Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleriyle yaptığı basın toplantısında paylaşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, geçen yıl sektörün tamamının yüzde 3.8 oranında büyüme gösterdiğini kaydetti. Türkiye'nin dünyanın en pahalı benzin ve motorininin kullanıldığı ülkelerin başında gelmesinin sebebinin döviz kurları olduğunu söyleyen Köktaş, "Geçen yıl ortalama petrol fiyatı 111 dolardı. O dönemde 1.70 TL seviyesine kadar gerileyen dolar kuru 1.90'a çıktı. Maliyeti etkileyen birçok parametre var. Gelişmeler indirim olarak da fiyatlara yansıyor" dedi. Petrol Piyasası 2012 Raporu'nun sunumunda sektöre ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre akaryakıtın üçte biri Marmara Bölgesi'nde satılıyor. En az motorin pazar günü satılıyor. Benzin satışlarında zirve ise cumartesileri görülüyor. Sektör, Türkiye genelinde 65 bin kişiyi istihdam ediyor. Satışlardaki düşüşe rağmen akaryakıt satışları geçen yıl 18.2 milyon ton olarak gerçekleşti. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...