Plansız üretim yine sofrayı vuracak! Narenciye dalda kaldı

HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Plansız üretim yine sofrayı vuracak! Narenciye dalda kaldı
Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Portakal, mandalina, limon ve greyfurt ürünlerinde üretim rekoru kırıldı. Ancak üretici girdi maliyetlerinde yükseliş ve ihracat pazarlarını kaybetmesi sebebiyle istediği fiyatı bulamıyor. Tüccar ise yüksek fiyattan satamayacağını bildiği için ürünü almıyor. Bazı üreticiler ağaçlarını sökmeye başladı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Plansız tarım yine tüketiciyi vuruyor. Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 80’ini yapan Adana ve Mersin’de ürün tarlada kaldı. Öyle ki çiftçi para kazanamadığını iddia ederek tarladan ağaçları sökmeye başladı. Üretici istediği fiyatı bulamadığı için ürününü satmak istemiyor. Toplama maliyetleri de yüksek olduğundan dolayı ürünü tarlada bırakıyor. Tüccar veya halciler ise yüksek fiyattan ürün alamayacaklarını ifade ediyor. İhracat pazarlarının büyük kısmını ise 2 yıl önce getirilen yasak ile kaybedildi.

Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, “Ülkemizde yalnızca narenciye değil tüm tarım sektöründe sorun var. Ekimden üretime, toplama ve depolamadan, lojistiğe ve ihracata kadar devam eden bir zincir bu” dedi. Türkiye’de narenciye üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Adana ve Mersin’de ürünlerin tarlada kaldığını ifade eden Girmen “Bu iki ilde yılda 1,7 milyon ton limon üretiliyor. Narenciye üretimi 3 milyona yaklaşıyor. Rekolte gayet iyi. Bu nedenle ürün fazlası var. Aslında ürünü satabiliriz ancak girdi maliyetleri ve ihracat kapılarının kapanması nedeniyle tarlada kaldı. Bir sorun da erken hasat… Üretici erken hasattan vazgeçmeli. Piyasanın bozulmasının nedenlerinden biri de erken hasattır” dedi.

ÜCRETSİZ TOPLAYIN DAVETİ

Girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 100 arttığını söyleyen Girmen “İlaçlama, toplama, depolama, paketleme, lojistik derken ürün fiyatı 10 kat artıyor. Sadece limonun toplama maliyeti ürüne 2 TL olarak yansıyor. Bugün bir işçi yevmiyesi 650 liraya kadar yükseldi. Tarlada 2-5 liradan alıcı bulan limondan üretici para kazanması için 10-12 liraya satması lazım. Aynı durum narenciye için de geçerli. Portakal ve mandalina maliyeti 12-15 lira. Ancak bu fiyata alıcı bulamıyor. Bu nedenle ağaç sökmeye başladı. Tonlarca ürün tarlada bekliyor. Bugün bölgemizde sadece toplama maliyetine ürün veren var. Buyurun gelin toplayın ücretsiz verelim. 2 yıl önce fiyatları çok yükseldi diye narenciye grubuna ihracat yasağı gelmiş. Bu tür yasaklarda ürün elde kalıyor. Fiyat düşmüyor. Üretici kazanamıyor. Ürün tarladan çıkmayınca iç piyasada yine yükseliyor” diye konuştu.

AĞAÇLAR SÖKÜLMEYE BAŞLADI

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da “Maliyeti 6-7 lira olan limonun fiyatı 2 liraya kadar düştü. Önümüzdeki günlerde hem ihracatçılar hem üreticiler toplantılar yapıp bir çözüm bulmaya çalışacağız” dedi. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir ise her geçen gün kesilen miktarın arttığını anlattı. İncefi kir, kesimin çok fazla olması hâlinde, talebin arttığı dönemlerde bu ürünlerin fiyatının normalden çok daha fazla artabileceğine dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...