Enerji şirketi EKOS Electric halka arz ile kapasiteyi artıracak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Enerji şirketi EKOS Electric halka arz ile kapasiteyi artıracak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Balıkesir OSB’deki tesislerinde, orta gerilim anahtarlama ürünleri, monoblok transformatör merkezleri, kompakt enerji merkezleri üreten EKOS Electric, mevcut ürünlerinin yanında yenilenebilir enerji, depolama sistemleri ile elektrikli şarj istasyonları alanında yapacağı yatırımlarla global marka olmayı hedefliyor.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Yaklaşık çeyrek asırlık bir aile şirketi olduklarını belirten EKOS Electric Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, 4 kıtada 34 ülkeye ihracat yaptıklarını, Cezayir, Portekiz, Senegal, Hollanda ve Bangladeş’te tesis ve ofisleri bulunduğunu anlattı.

Asırlık bir şirket olma hedefi yle bu yıl halka arz olmayı hedefl ediklerini açıklayan Akbaş, “SPK ve Borsa İstanbul’a başvurularımızı gerçekleştirdik. Halka arzda şirketimizin çıkarılmış sermayesi, 60 milyon TL sermaye artırımı ile 220 milyon TL’den 280 milyon TL’ye yükseltilecek. 2021’de satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 55’ten, 2022’de ise yüzde 120’den fazla artırdık. 2022’de 31 milyon dolardı ciromuz. 2023’te 40 milyon doların üzerinde ciro hedefliyoruz. 2024’te bunu 70 milyon doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz. Balıkesir OSB’de yer alan üretim tesisimizin hemen yanında trafo fabrikamızın yatırımına başladık. 60 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Fabrikamızı 2024’ün ilk çeyreğinde devreye almayı hedefliyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji projelerine özel tasarlanan elektrik teçhizat ve entegre çözüm üretim hatları için yeni bir fabrika yatırımı planladıklarını anlatan Akbaş, 2025’te tamamlamayı planladıkları yeni fabrikaya 25 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Yenilenebilir enerji ekipmanlarında 4 yıl öncesine kadar Avrupa’nın kendileri için bir pazar olmadığını ifade eden Akbaş, “Şu anda Avrupalı üreticilerin de kapasitesinin dolmasıyla inanılmaz bir talep geliyor. ‘Ne üretebiliyorsanız gönderin’ pozisyonundalar” dedi.

Akbaş, yeni yatırımlarla 400’ün üzerinde olan çalışan sayısını 700’ün üzerine çıkaracaklarını kaydetti. Depolamalı elektrik üretim tesisi kurmayı da planladıklarını söyleyen Tarık Akbaş, şöyle konuştu: Kahramanmaraş’ta 20 MW kurulu güçte güneş enerji santrali ve Edirne’de 25 MW kurulu güçte rüzgâr enerji santrali ile 20 MWh ve 25 MWh kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi kurulması amacıyla EPDK’ya başvurduk. Onaylanması hâlinde GES ve RES santralleri için de hızla yatırıma başlamayı planlıyoruz.

ŞARJDA "KONUM SAVAŞI" YAŞANIYOR

EKOS Electric’in iştiraki olarak bu yıl EKOS Mobilite markasını kurduklarını ve EPDK’dan işletmeci lisansını aldıklarını anlatan Tarık Akbaş, şöyle konuştu: İki yılda 150 şarj istasyonuna ulaşmayı planlıyoruz. Şarj istasyonunda doğru yeri seçmek önemli. Şu anda ‘konum savaşları’ yaşanıyor. Şarj istasyonu işine Sabancı da Koç da girdi. Sabancı’yla rekabet etmek bizim boyutumuz için gerçekçi olmak gerekirse çok mantıklı değil. Biz Balıkesir şirketiyiz. Balıkesir ve çevre illerinde güçlü şarj istasyonu ağı kuralım, rakabeti de bu şekilde sağlayabiliriz diye düşündük.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...