Petrolde yeni şoklar kapıda! Akaryakıtı ilgilendiriyor, öncü kuruluş uyardı: Sert dalgalanmalar yaşanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
- Güncelleme:
Petrolde yeni şoklar kapıda! Akaryakıtı ilgilendiriyor, öncü kuruluş uyardı: Sert dalgalanmalar yaşanacak

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Bloomberg

Petrol fiyatlarında ralli son 10 ayın zirvesine çıkarken, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) arz kesintileri sonrasında yeni şoklara karşı uyarıda bulundu. Akaryakıt fiyatlarında indirim ve zamları yakından ilgilendiren petrol fiyatları için uluslararası kuruluş yeni dalgalanmalara işaret etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından dün yayımlanan rapor küresel piyasada yeni endişeleri beraberinde getirdi. Yurt içinde akaryakıt fiyatlarında zamlar üst üste gelirken, motorin ve benzin fiyatlarını yakından ilgilendiren petrol fiyatları için uluslararası kuruluşlardan uyarılar gelmeye devam ediyor.

PETROL 90 DOLARIN ÜSTÜNDE

OPEC+ liderlerinin arz kesintilerini uzatmasının ardından petrol son iki haftada yüzde 10 artış gerçekleştidi. Petrol, zaman zaman yönünü aşağı çevirse de toparlanarak ivmesini sürdürdü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden gelen raporun ardından Brent Petrol varil başına 92 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolü ise 89 doların biraz altında seyretmeye devam etti.

2007'DEN BU YANA EN BÜYÜK AÇIK

OPEC raporuna göre petrol piyasasında dördüncü çeyrekte günde 3,3 milyon varillik bir açık yaşanabilir. 2007'den bu yana en büyük açık olarak tarihe geçen beklenti sonrasında petrol üretiminin son 10 yılın en sıkı baskısı altında kalması bekleniyor. Bu durumda Brent Petrol'ün 90 dolar civarında fiyatlanmaya devam edeceğini belirten uzmanlar 100 dolar seviyesi için uyarıyor.

PETROLDE DALGALANMALARI ARTACAK

Bloomberg'de yer alan habere göre Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol arz kesintilerinin "önemli bir arz açığı" oluşturacağı ve fiyat dalgalanmalarında yeni bir artış tehdidi oluşturacağı uyarısında bulundu. UEA, iki üreticinin 2024 başında kısıntıları gevşetmesi halinde bile petrol stoklarının ciddi şekilde tükeneceğini ve fiyatların şoklara karşı savunmasız kalacağını söyledi. UEA'nın petrol piyasası bölümü başkanı Toril Bosoni yaptığı açıklamada, "Piyasa yılın ikinci yarısında gerçekten sıkılaşıyor. Öncü verilere göre, Ağustos ayında küresel petrol stoklarının 75 milyon varil gibi büyük bir oranda düştüğünü gördük" diye konuştu.

AKARYAKIT FİYATLARINA ÜST ÜSTE ZAM

Akaryakıt fiyatları bilindiği gibi dolar ve petrolde yaşanan değişikliklerle indirim veya zam yapılıyor. Petrol fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasının ardından bugün motorine 2 TL zam yapıldı. Mazotun litresi 40 TL'yi aştı. Benzinin litresine de yarın 1.60 kuruşluk zam gelmesi bekleniyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL OLUŞUYOR?

Akaryakıt fiyatları Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım şirketlerinin belirlediği fiyatlar, ürün cinsine rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...