Petrol fiyatı düşükken bağımlılığımızı azaltalım

Petrol fiyatı düşükken bağımlılığımızı azaltalım
Ekonomi Haberleri

Dünyanın enerji güvenliği, ihtiyacı, projeler, gelecek döneme ilişkin beklentiler, Uluslararası Enerji Forumu'nda masaya yatırıldı.

Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen forumda konuşan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin petrol fiyatlarının düşük seyrettiği bu dönemde, ithalat bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol'la birlikte forumun ev sahipliğini yapan Sabancı, Türkiye'nin artan enerji talebine karşılık, yerli enerji kaynaklarının yetersiz kaldığını hatırlattığı konuşmasında, şunları söyledi: "Ülkemiz net ithalatçı konumunu sürdürmektedir. İthalatımızda, dolayısıyla cari açığımızda önemli paya sahip olan enerjiye ilişkin hazırlanan bu raporun 2023 hedefleri göz önüne alındığında zamanında yapılmış bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum. IICEC raporu şuna işaret etmektedir: Enerji fiyatlarında yakın zamanda meydana gelen düşüş, ithalat yükünü hafifletiyor gibi görünse de bu durum geçicidir ve enerji fiyatlarının bu düzeyde kalması beklenmiyor. Enerji fiyatları arttığında ithalat yükü de artacağından, gereken yapısal önlemler alınmazsa sorun katlanarak artacaktır. Olağan gidişat senaryolarına göre, Türkiye'nin enerji ithalat faturası, 2023'e kadar ikiye katlanabilir. Dolayısıyla bu dönemde petrol fiyatlarının düşüklüğünü fırsat görüp, Türkiye'nin enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak, yapısal önlemleri almak yararlı olacaktır. G20 ve B20 ev sahipliği bize dünya için önemli konularda ilave fırsatlar ve sorumluluklar getiriyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...