Parite eşitliği, kâr marjını azaltacak

Düzenleyen:
Parite eşitliği, kâr marjını azaltacak

EKONOMİ Haberleri

Avronun dolar karşısında değer kaybetmesinin ithal girdi maliyetlerinin, ihraç fiyatındaki payını artırdığını anlatan HİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan, bunun da kâr marjını azalttığını söyledi.

ABD Merkez Bankasının (FED) yükselen enflasyon sebebiyle sert faiz artışına gitmesi, buna rağmen Avrupa tarafında enerji maliyetleriyle artan enflasyona karşın faiz artışında geç kalınması avronun dolar karşısında değer kaybını hızlandırdı. Avro/Dolar paritesi son bir yılda 1,19’dan 1 seviyesine kadar geriledi ve 2002 yılından bu yana ilk defa bir dolar bir avroya eşitlenmiş oldu. Uzmanlara göre avro ile doların eşitlenmesi Türkiye’nin aleyhine bir gelişme. İhracat ile turizm gelirlerinin ağırlığı avro ile olan Türkiye’nin ithalatı ve dış borç ödemelerinin ağırlığını dolar oluşturuyor.

"KAR MARJININ AZALMASINA YOL AÇMAKTADIR"

Avro/Dolar paritesindeki durumun Türkiye’ye etkisini değerlendiren Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin başta turizm olmak üzere hizmet ihracatı da dâhil ihracatının büyük bir kısmını avroyla yaptığına, ithalatının çok büyük bir bölümünü de dolar ile yaptığına işaret ederek "Ülkemiz dolar ile ithal ettiği ara malı ve ham maddeleri kullanarak ürettiği tüketim mallarını avro ile ihraç eden bir ekonomi ve ülke konumundadır. Avronun dolar karşısında değer kaybetmesi ise ithal girdi maliyetlerinin, ihraç fiyatı içerisindeki payını artırmakta ve kâr marjının azalmasına yol açmaktadır. Bunun da ihracatçının rekabet gücünü azaltacağı ve daha az ihracat yapmaya yönlendirmesi beklenebilir" değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...