Pandemi zaafları ortaya çıkardı: İş dünyası adımını dijitale göre atmalı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Pandemi zaafları ortaya çıkardı: İş dünyası adımını dijitale göre atmalı

Ekonomi Haberleri

Covid-19’la hızlanan dijital dönüşüm kavramının dijital ekonomiye dönüştüğünü söyleyen DEİK Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak adımların buna göre atılması gerektiğinin altını çizdi. KAGİDER Başkanı Emine Erdem de pandeminin küreselleşmenin zaaflarını ortaya çıkardığını söyledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

İstanbul Ekonomi Zirvesi, yurt içi ve yurt dışından kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla başladı. Zirvenin açılışında konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Rusya-Ukrayna savaşıyla “Dijitalleşme, Ulaşılabilirlik, Tedarik Zinciri, Friend-Shoering, Yeşil Mutabakat ve Enerji Arz Güvenliğinde” kavram değişikliklerinin yaşandığını dile getirdi.

Dijitalleşme konusuna değinen Nail Olpak, dijital dönüşüm kavramın artık dijital ekonomiye dönüştüğünü ve iş dünyası olarak adımların buna göre atılması gerektiğini vurguladı. Covid-19’la birlikte tedarik zincirinin öneminin de öne çıktığına vurgu yapan Olpak “Salgın dönemini iyi okursak, tedarik zincirini kopartmayanların sürecin kazananları olduğunu gördük. İş dünyası, rekabet sebebiyle büyük ölçekli tedarikçilerle çalışmayı tercih etmeye başladı. Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşı, sınırlı kaynağa bağlı olmanın risklerini de öğretti. Serbest ticaretin yanında, güvenli ticareti, ‘Friend-Shoring’i de konuşmaya başladık” diye konuştu.

SAVAŞLA KÖMÜR ŞİRİN GÖRÜNDÜ

Avrupa’da yaşanan enerji sıkıntısına işaret eden Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya-Ukrayna savaşıyla, nükleer santralleri kapatma yarışından, aniden nükleer enerjinin de çevreci ve yeşil bir enerji kaynağı olarak tanımlandığı bir sürece girildi. Çevre duyarlılığıyla ‘hayattan çıkarılmalı’ diye konuşulan kömür bazlı enerji, herkesin gözüne tekrar şirin gelmeye başladı. Bu süreç, enerji arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha gösterdi."

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer de İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin dünya patentini almak için başvuruda bulunduklarını açıkladı. Değer, ayrıca Almanya’da da bir zirve düzenleyeceklerini duyurdu. Zirvenin 2023 yılı 8-9 Aralık’ta İstanbul’da yapılacağını söyleyen Değer “Onun imzasını attık. Önemli bir başka konu, 26-27-28 Nisan’da Berlin’de Türk-Alman Ekonomi Zirvesi düzenleyeceğiz” diye konuştu.

TEDARİK ZİNCİRİNE YEŞİL ENTEGRASYON

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, küreselleşmenin, sermaye, ticaret ve bilginin tüm dünyada dolaşımını arttırdığını söyledi. Erdem “Pandemi, küreselleşmenin zaaflarını da ortaya çıkardı. Elimizde tuttuğumuz en basit ürünün dahi markası, ham maddesi, üreticisi farklı ülkelerden. Ticaret, coğrafi anlamda doğudan batıya ya da kuzeyden güneye değil her an, her yerde yaşanıyor. Her yere temas ediyor. İşte ticaret bozulduğu zaman da istihdamdan enflasyona, hane halkından alım gücüne ve makrodan mikro ekonomiye kadar tüm şartları kötüleştiriyor” dedi.

Yeşil dönüşüm konusuna da değinen Erdem “AB’nin yeşil dönüşüm kapsamında yeniden şekillendirdiği tedarik zincirine entegrasyonu ülke olarak güçlendirebilirsek, küresel ticaretin değişen ortamında rekabet gücümüzü arttırma imkânını da birlikte getirecek” dedi.

Dünya Bankası Washington DC Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız da ekonomik tartışmaların aynı zamanda diplomasinin özel sektörün desteğiyle kuvvetlendirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...