Dünyaya örnek oldu: Yaz saatiyle 9,2 milyar lira tasarruf

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünyaya örnek oldu: Yaz saatiyle 9,2 milyar lira tasarruf

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, muhalefetin ‘yaz saati’ uygulamasına yönelik eleştirilerini cevapladı. Kararın 2015’te alındığını belirten Bakan Dönmez “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 8 milyar 35 milyon kilovatsaat olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifede 5,69 milyar lira, 3 zamanlı tarifede 9,24 milyar lira” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, muhalefetin “Yaz saati uygulaması nedeniyle çocuklarımız kör karanlıkta evlerinden çıkıyor. İnsanlarımız karanlıkta yola düşüp işlerine varmaya çalışıyor”, “Kalıcı yaz saati uygulamasının oluşturduğu sorunlar nedeniyle güvenlik ve sağlık anlamında özellikle öğrenci, veli ve çalışanların çok büyük şikâyet ve sorunları var” ve “Daha erken elektrik yakarak nasıl olur da tasarruf sağlanır?” gibi sorularına cevap verdi.

Bakan Dönmez, başladığı günden beri kalıcı yaz saati uygulaması ile tek zamanlı tarifeye göre 5,69 milyar lira, 3 zamanlı tarifeye göre 9,24 milyar lira tasarruf edildiğini açıkladı. Dönmez, “Bu karar 2015’te alınmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile aramızda yapılan bir protokol gereği bir rapora bağlanmıştı. İTÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkileri analiz edildi. Nitekim her yıl da bunun takibi yapıldı. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 8 milyar 35 milyon kilovatsaat olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifede 5,69 milyar lira, 3 zamanlı tarifede 9,24 milyar lira” dedi.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

Türkiye’nin bu uygulamada dünyaya örnek olduğuna işaret eden Dönmez, Avrupa Parlamentosu’nun 26 Mart 2019’da kabul edilen teklifle üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye ettiğini, 16 Mart 2022'de de ABD Senatosu’nun ülkede yaz saati uygulamasının kalıcı hâle getirilmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısını oy birliğiyle kabul ettiğini söyledi.

ELEKTRİĞİN ASGARİ ÜCRETTEKİ PAYI 5,4

Enerji fiyatlarıyla ilgili eleştirilere de cevap veren Dönmez, şöyle konuştu:

“Avrupa'da elektrik ve doğalgazda hane halkına en ucuz elektriği ve gazı sağlayan ülkelerden birisiyiz; doğalgazda 3'üncü en ucuz, elektrikte de 4'üncü en ucuz. Zaman zaman ‘Oradaki gelir ile bizdeki gelir aynı değil. Dolayısıyla, bu kıyaslama yanlış oluyor’ şeklinde eleştiriler vardı. Onları da içine alacak şekilde şöyle bir cevaplama yapmak istiyorum: Aylık 200 kilovatsaat elektrik tüketimi tutarının brüt asgari ücret içerisindeki payı -Ekim 2022 yılı verilerinden bahsediyorum- Avrupa Birliği başkentleri mukayesesi… Türkiye, burada 10'uncu sırada yer alıyor. Asgari ücretin yüzde 5,4'ünü elektrik faturasını ödemek için ayırırken, Almanya'da elektrik tüketim faturasının asgari ücret içerisindeki payı yüzde 7,2; çok daha yüksek. Komşumuz Bulgaristan'da bu oran yüzde 8,4. Aynı mukayeseyi doğalgazda yaptığımızda Türkiye 4'üncü sırada yer alıyor. Asgari ücret içerisindeki payı yüzde 8,8. Almanya’da bir asgari ücretli 100 metreküp doğalgaz için yüzde 13,1'ini ayırıyor. Komşumuz Bulgaristan'da bu oran yüzde 47,9.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...