Özhaseki: En büyük dert imardan geliyor

Düzenleyen:
Özhaseki: En büyük dert imardan geliyor

Ekonomi Haberleri

Belediyelerin imar uygulamaları sebebiyle vatandaşın güveninin giderek azaldığını anlatan Mehmet Özhaseki, bu konuda Sayıştay ve İçişleri Bakanlığının dışında üçüncü bir denetime ihtiyaç olduğunu söyledi

Yücel KAYAOĞLU ANKARA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerdeki imar uygulamalarının vatandaşın kafasında soru işaretlerine yol açtığını ve belediyelere olan güveni azalttığını belirterek, bu konuda ayrı bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Bakan Özhaseki, bazı gazetecilerle sohbetinde belediyelerin imar uygulamalarına yönelik tartışmaları değerlendirdi. Özhaseki, Türkiye’de şu anda belediyeler konusunda vatandaşın en çok şikayet ettiği konunun imar uygulamaları olduğuna dikkat çekerek, “Kimse temizlikten, parklardan çöp toplanmasından uzun boylu bir şikâyet etmiyor. İnsanlar eskiye bakarak, ‘su, kanalizasyon, altyapı, yeşil alan konusunda daha iyi durumda’ diyor. Fakat ortalıkta dolaşan imar hikâyeleri, o kadar rahatsız edici ki, hepimizin içini dönderiyor. İnsanlar arasındaki bu dedikodular adalet duygusunu da, belediyelere yönelik güveni de sarsıyor. Çok kötü bir durum. Bunun engellenmesi konusundaki görüşlerimizi hem Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza ilettik. İmar uygulamalarının denetlenmesi lazım. Denetimi biz yapabiliriz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımıza sunacağımız 6 aylık yol haritasında belediyelerle olan ilişkilerimiz de yer alacak” değerlendirmesini yaptı.
EN BÜYÜK HIRSIZLIK İMARDAN GELİYOR
21 sene belediye başkanlığı yaptığını anlatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı denetler. Bazen Sayıştay öyle abartır ki bu denetimi âdeta işkenceye dönüşür. Ama buna rağmen denetlemeli. Buna itirazımız yok. Diğeri de İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin yaptığı denetim. Ama mülkiye müfettişleri vali adayı olan insanlardır. İhtisasları imar konusunda değil. Yani belediyelerin üçüncü bir denetime ihtiyacı var. O da imar denetimi. En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor. O imarın bir an önce denetim altına alınması lazım. Tabii ki elindeki kesinleşen planlar konusunda eziyet edecek değiliz. Ama bir değişim ve dönüşüm varsa planda, ‘bir dakika niye değiştiriyorsun’ deme hakkımızın olması lazım. Plan tadilatlarının niye yapıldığını sormamız lazım. Eğer bu tadilatlar makul ve haklı ise ‘doğru yapmışsın’ deriz. Değilse, ‘bir dakika’ denmesi lazım. Parsel bazlı imar değişiklikleri en büyük bela. Yoksa alan bazlı olanlara kimse itiraz etmiyor. Ayrıca., değer artış payı ile ilgili yeni bir adım atılacak.  Değer artış payı şu anda belediyelere kalıyor. Ama yeni bir düzenleme ile bu payın bir kısmı kentsel dönüşüm uygulamalarına aktarılacak.

Piyalepaşa İstanbul’da ramazan kampanyası

Polat markasının İstanbul’un tarihî Piyalepaşa semtinde hayata geçirdiği Piyalepaşa İstanbul’da, yüzde 5 peşinatlı ramazana özel bir kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında 60 ay vade ve yüzde 0,45 faiz ya da 120 ay vade ve yüzde 0,70 faiz seçenekleriyle ev sahibi olunabiliyor. Kampanya 28 Haziran’da son bulacak. Piyalepaşa İstanbul’da 1+0’dan 4+1’e kadar değişen farklı büyüklük ve tipte 760 konut ve 190 rezidansın yanı sıra ofis, otel ve 120 mağazalı Alışveriş Sokağı yer alıyor. 

Greenox Residence’ın 2’nci etabı satışa çıktı

Aycan&Feres İş Ortaklığı’nın 120 milyon TL yatırımla İstanbul Kağıthane’de hayata geçirdiği Greenox Urban Residence’ın ikinci etabı olan Büyükdere’de satışlar başladı. Fiyatların 399 bin TL’den başladığı projede yüzde 20 peşinatla, 120 aya varan, yüzde 0,97 faizle ödeme yapılabiliyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...