OVP uluslararası basında ses getirdi! Yabancı yatırımcı Türkiye'ye geri dönüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Financial Times
- Güncelleme:
OVP uluslararası basında ses getirdi! Yabancı yatırımcı Türkiye'ye geri dönüyor
Ekonomi Haberleri  / Financial Times

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün kamuoyuna duyurulan Orta Vadeli Program (OVP) uluslararası basında ses getirdi. Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, OVP ile ekonomide atılacak adımların güçlendiğine vurgu yaparak, yabancı yatırımcının Türkiye'ye geri döndüğünü söyledi.

Maliye politikası, para politikası ve yapısal reformlar olmak üzere 3 önemli saç ayağı üzerine kurulan ekonominin 3 yıllık haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program'ı (OVP) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Ekonomide atılan yeni adımlar uluslararsı medyanın dikkatini çekti. Londra merkezli Financial Times (FT) gazetesi,Türkiye'ye kurumsal yabancı yatırımcıların daha fazla ilgi göstermeye başladığını kaydetti.

TÜRK HİSSELERİ YABANCILARI CEZBETTİ

Borsa İstanbul'da yaşanan tarihi rekorların ardından son yıllarda ülkeyi terk eden fon yöneticilerinin ilgisini Türkiye'ye yöneldi. FT'nin okurlarına duyurduğu haberde Ankara'nın ekonomi politikası revizyonu yabancı yatırımcının dikkatini çekerken yurt dışı fonların Türkiye'de "suları test etmeye istekli" olduğuna dikkat çekildi.

Yabancı yatırımcılar özellikle Türk hisse senetlerine ve tahvillerine yönelmeye başladı. FT'de yer alan haberde şöyle denildi:

"İngiltere, Avrupa, ABD ve Orta Doğu'dan gelen talebin bir yatırım hedefi olarak Türkiye'ye yeniden odaklanması nedeniyle ilgi geniş.  Bu yıl ilk kez ana akım bir yabancı fon yöneticisi, Türkiye'deki halka arzın bu kadar önemli bir bölümünü satın aldı. Yurt dışı yatırımcılar haziran ayının başından bu yana Türkiye hisse senedi piyasasına yaklaşık 1,4 milyar dolar aktardı. ABD merkezli Franklin Templeton ve gelişmekte olan piyasalar uzmanı East Capital, Ebebek hisselerinin yüzde 5'inden biraz fazlasını aldı."

TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLGİ ARTTI

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artışının ardından yabancı yatırımcının ilgisinin arttığı vurgulanılan haberde uzman görüşlerine de yer verildi. Bir uzman, "Alınan kararlarla artık kaliteli kurumsal yabancı yatırımcılar Türkiye ekonomisine daha fazla ilgi gösteriyor." ifadesini kullandı.

East Capital'in baş yatırım sorumlusu Jacob Grapengiesser, büyük faiz artışını "oyun değiştirici" olarak nitelendirdi. Grapengiesser, yatırımlarını "Türkiye'de oldukça hafif bir şekilde konumlandırıldığını, ancak [seçimden bu yana] pozisyonları kademeli olarak artırdıklarını" söyledi.

YATIRIMCILAR TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMAK İSTİYOR

Büyük bir batı bankasındaki kıdemli bir sermaye piyasası bankacısı, Türk sermaye piyasasında ileriye dönük atılacak yeni adımların, daha geniş bir yatırımcı grubunun Türk finansal varlıklarına yönelmesinde etkili olacağını söyledi. Kıdemli bankacı, "Yatırımcılar, daha geniş bir yelpazede listenen Türk müşterilerine yatırım yapmak istiyor." dedi.

ERDOĞAN'IN SÖZÜYLE DAHA DA GÜÇLENDİ

Hafize Gaye Erkan öncülüğündeki Merkez Bankası'nın son dönemde attığı adımlara ilişkin haberde "Haziran ayında atanan Erkan, fiyat istikrarını yeniden tesis etme vaadinde ciddi." denildi.

Haberin devamında şu görüşler aktarıldı:

"Türkiye'nin yeni ekonomik planına sadık kalacağına ilişkin umutlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonla mücadelede 'sıkı para politikası' uygulama sözü vermesiyle daha da güçlendi."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Financial Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...