Otomobil altın ve dövizi solladı

- Güncelleme:
Otomobil altın ve dövizi solladı

Ekonomi Haberleri

Otomotiv satışları rekor üstüne rekor kırarken, vatandaşlar hâlâ araç bulamamaktan şikâyet ediyor. Sektör temsilcileri ise talebin otomobilin ‘yatırım aracı’ olmasından kaynaklandığını söylüyor. Buna göre Eylül 2022’de döviz yatırımı yapanlar yüzde 38, gram altın alanlar yüzde 61 kazanırken, otomobil alanların kazançları ise yüzde 95’i buldu.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye otomotiv pazarı, yılbaşından beri süren rekor trendini haziran ayına da taşıdı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, yılın ilk altı ayında toplam pazar geçen yıla göre yüzde 55,3 büyüdü ve 555 bin 867 adede yükseldi. Haziran ayında ise otomotiv pazarı yüzde 37,5 büyüyerek 110 bin 861 adet oldu. Böylece otomotiv pazarında bütün zamanların en yüksek haziran ayı sonuçları elde edildi. Yılın ilk altı ayında elektrikli araç satışlarının geçen yıla göre yaklaşık altı kat artış göstermesi de dikkat çekti. Sektör yetkilileri, yatırım amaçlı satışların devam ettiğini vurgularken, pazarın yıl sonunda bir milyon adet barajını geçebileceğini öngörüyor.

EN İYİ KAZANÇ KAPISI OLDU

Yatırım için otomobil alanlar ise bir yılda ciddi kazanç elde etti. Buna göre geçen eylül ayında döviz yatırımı yapan bir kişi, bugün yüzde 38 kâr elde etti. Gram atın alan yüzde 61 kazanç sağlarken; aynı dönemde 368 bin liraya satılan (Eylül 2022-Bayiden anahtar teslim) Fiat Egea alan bir kişi, bu aracı kullanmış dahi olsa bugün 720 bin liraya (yüzde 95 kâr) ile satabiliyor. Ayrıca bu aracın bayi liste satış fiyatı da 650 bin liraya yükseldi.

Otomobil altın ve dövizi solladı

“VERGİ İNDİRİMİ GELMELİ”

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın “Yılın ilk altı ayında süren güçlü ivme ve temponun 2. yarı yılda da devam ederek Cumhuriyetimizin 100. yaşında bir milyon barajının rahatlıkla geçilmesini bekliyoruz. Mobilite ihtiyacı odaklı ertelenmiş güçlü talebin etkisi kadar gözde yatırım aracı olan otomobile rağbet tam gaz devam edecek” dedi. Kredi bulmada yaşanan zorluklar sebebiyle hem sıfır kilometre hem de ikinci elde tüketicilerin peşin alıma devam ettiğini söyleyen Hüsamettin Yalçın “Enflasyon, faiz ve kur üçgeni birbirleriyle dengede olmadığı ve süreç vergisel olarak desteklenmediği sürece ne sıfır kilometre araç fiyatları ne de 2. el araç fiyatları düşmez” diye konuştu.

SUV ARAÇLARA İLGİ SÜRÜYOR

ODMD raporuna göre Ocak-Haziran 2023 döneminde otomobil pazarı segmentlere göre değerlendirildiğinde pazarın yüzde 89,6’sını vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Gövde tiplerine göre değerlendirilme yapıldığında yüzde 45,9 payla en çok tercih edilenler SUV otomobiller oldu. Onları yüzde 29,1 ile sedan, yüzde 22,7 ile hatchback otomobiller takip etti. Söz konusu dönemde satışların yüzde 68,9’unu benzinli, yüzde 16,9’unu dizel, yüzde 10,2’sini hibrit, yüzde 3’ünü elektrikli, yüzde 1,1’ini otogazlı otomobiller oluşturdu. 1.600 cc’nin altındaki otomobiller satışlardan yüzde 86 pay aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...