Otoda fiyatı bankalar şişiriyor: Sudan bahanelerle faizi katladılar

Kaynak: KAAN ZENGİNLİ
- Güncelleme:
Otoda fiyatı bankalar şişiriyor: Sudan bahanelerle faizi katladılar
Ekonomi Haberleri  / KAAN ZENGİNLİ

Otomotiv sektöründe işler yoluna girerken şimdi de finansman sorunu baş gösterdi. Birçok banka taşıt kredisini “Su faturasının ödemesi gecikmiş, kredi kartı borcunuzun tamamını değil asgarisini ödemişsiniz” gibi bahanelerle, açıklanan faiz rakamlarının çok daha üzerinden satıyor. Ayrıca fahiş rakamlar ile sigorta şartı sunuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Otomotiv sektöründe bir süredir devam eden problemler çözülmeye başladı. Hükûmetin sektöre yönelik attığı adımlar meyvesini veriyor. Bayiler müşterilerine araç teslimine başladı. Stoklar bir bir ortaya çıktı. Arzın artması ikinci el otomobil fiyatlarında düşüşe neden oldu. Sıfır araç satışlarında açıktan para alma veya mecburi aksesuar dönemi son buldu. Sektör yavaş yavaş eski günlerine dönmeye başlarken bu kez de finansman sıkıntısı baş gösterdi. Kredi verme konusunda temkinli davranan bankalar sektörü olumsuz etkilemeye başladı. Otomobil kredisi almak isteyenlere yüksek faturalar ve faiz oranları çıkarıldığı iddia edildi. Sektör temsilcileri bankalar tarafından açıklanan faiz oranlarına sadık kalınmadığı, kredi almak isteyenlere mevcut faiz oranı üzerinden finansman sağlandığını ifade ediyor.

Autopia otomobil AVM’sinde galericilik yapan Serkan Öksüz “Normal şartlarda yüzde 3,5 ile 4,5 arasında değişen otomobil kredisi faiz oranları, bankaya gidip kredi çekmek istediğinizde yüzde 6-7’lere kadar çıkıyor. Müşteri temsilcileri çeşitli bahaneler üreterek ‘Size ancak bu rakam ile kredi verebiliriz’ açıklaması yapıyor. Bahaneler arasında ‘Kredi kartı ödemenizin tamamını değil, asgarisini ödemişsiniz. Elektrik, su veya telefon borcunuzda gecikme gibi’ nedenler sunuluyor. Bu da satışları olumsuz etkiliyor” dedi.

Otoda fiyatı bankalar şişiriyor: Sudan bahanelerle faizi katladılar

46 BİN LİRALIK KASKO

Öte yandan bir başka sorun ise bankaların kredi vermek için sigortayı zorunlu tutmaları. Bankalar uzun yıllardır kredi verdikleri müşterilerine sigorta yaptırma tavsiyesinde bulunuyordu. Ancak bu zorunlu bir durum değildi. Son aylarda ise durum değişti. Bazı bankalar alınan otomobile yapılacak olan kasko poliçesini mecburi tutuyor. Geçen hafta özel bir bankadan 500 bin liralık otomobil kredisi kullanan Ozan Seçkin isimli kişiye 1 milyon 450 bin liralık otomobili için 46 bin lira kasko poliçesi çıkarıldı. Seçkin durumu şöyle anlatıyor: Özel bir bankadan 500 bin liralık taşıt kredisi kullandım. 1 milyon 450 bin liralık bir araç aldım, banka kasko poliçesini ‘bizden yaptırırsanız kredi veririz’ dedi. Fiyatın çok yüksek olacağı düşünmeden kabul ettim, kredi çıktı ve aracı aldıktan sonra 46 bin liralık bir kasko poliçesi çıkardılar. Kendi sigortacımdan aynı araç için 13 bin lira fiyat aldım.

BANKALAR EKSTRADAN KAZANIYOR

Bankacılar ise yaşanan durumu şöyle açıklıyor: Merkez Bankasının geçen bankalara duyurduğu kararda, 2024 yılı içinde tüm bankaların otomobil kredi büyüklükleri yüzde 3’ten yüzde 2’ye çekilmesi istendi. Bu da şu anlama geliyor ‘Otomobil alacaklara sınırlı kredi var.’ Hâl böyle olunca da bankalar ince eleyip sık dokumaya başladı. Daha az kredi verecekleri için ekstra ücretleri çoğaltıyorlar. Ayrıca faiz oranları yükseldi. Yani Merkez Bankası bankaları artık daha yüksek faizle fonluyor. Bu da kredi kullanmak isteyenlere yansıyor. Ayrıca bankaların batık kredileri de çoğaldı. Şu piyasa şartlarında kredi vermek çok kârlı durmuyor.

“ŞİMDİ ONLARA HESAP SORUN”

Otomotiv sektörü temsilcileri ise “Aylardır stok yapılıyor diye sektör suçlandı. Şimdi araba var ama banka kredisi yok. Bu kez bankalara hesap sorulmalı. Birçok kişi krediye ulaşamıyor. Ancak daha yüksek faiz oranları ile senetle araç almak zorunda kalınıyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

İKİNCİ EL OTO PAZARLARINDA ALICI YOK

İkinci el otomobil pazarları da eski günlerini arıyor. Samsun’daki ikinci el otomobil pazarı araçlarını satmak isteyenlerle dolarken, alıcıların olmaması dikkat çekti. Araba satıcısı Kamuran Albayrak, pazarda satıcılardan başka kimsenin olmadığını belirterek “Eskiden bu otomotiv pazarı bu saatlerde tıklım tıklım olurdu. Sabahtan beridir arabaya 3 kişi baktı. Fiyat veren olmuyor, sadece bakıyor” dedi. Satıcısı Ali Yıldırım da “Pazarda bir hareketlenme yok. Sabahtan bu yana tek bir müşteri geldi. O da sordu ve gitti. Alıcı yok. Piyasa durgun. Eski zamanlarda pazara geldiğimiz zaman yer bulamazdık. Pazar günleri kurulması daha iyiydi. Çevre iller bile buraya gelirdi. Cumartesi günleri kurulunca gelen olmuyor” diye konuştu. Bir diğer satıcı Ahmet Özbek, piyasada belirsizliğin hâkim olduğunu belirtirken, araba almak için pazara gelen Ercan Seven ise “Samsun’daki araba pazarı artık bitmiş durumda. Ben sabah 06.00’da geldim. Burada sadece satıcı var, alıcı yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: KAAN ZENGİNLİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...