Uzmanlar yorumladı: İkinci konuta kredi freni fiyatı da satışı da düşürür

Kaynak: FERHAT EKİNCİ
- Güncelleme:
Uzmanlar yorumladı: İkinci konuta kredi freni fiyatı da satışı da düşürür
Ekonomi Haberleri  / FERHAT EKİNCİ

BDDK kararı sonrası konut fiyatlarında bir miktar geri çekilme beklediklerini ifade eden sektör temsilcileri “Konut satışı azalır. Ancak kalıcı çözüm için arzı artırmak şart” diyor

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe giderek, ikinci ve sonrası konut alımında ev bedelinin ancak yüzde 22,5’i kadar kredi verilmesi kararını aldı. Alınan kararı gazetemize değerlendiren sektör temsilcileri, düzenlemenin konut fiyatlarındaki yükselmeyi durduracağını söyledi.

AŞA: FİYATLARIN OLMASI GEREKEN DÜZEYE GELMESİ LAZIM

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bankaların zaten son bir yıldır kredi musluklarını kıstığını belirterek “BDDK’nın açıklamasıyla anlaşılan kısıtlama devam edecek. Karar olumlu çünkü konut fiyatları zaten oldukça şişti, vatandaşın ulaşamayacağı noktaya geldi. Bu köpüğün bir şekilde gitmesi, fiyatların olması gereken düzeye gelmesi lazım. İlk etapta bu çok önemli ancak bunun yanında da arzı çoğaltmak lazım. Bu tarz kredi kararları kısa süreli çözümler, bunların devamı olmaz. Kalıcı çözümlerin bulunması gerek. Çünkü barınma temel ihtiyaç, her sene 500-600 bin talep var bu konuda. Devletin buradaki rolü destekleyici ve denetleyici, piyasayı sübvanse edici olmalı” dedi.

Uzmanlar yorumladı: İkinci konuta kredi freni fiyatı da satışı da düşürür

“KREDİ ENGELİ TALEBİ KISAR, FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLAR”

Konut satışlarının büyük çoğunluğunun kredilerle yapıldığını kaydeden Aşa “Geçmiş dönemlerde kredili ev satışlarının, toplam ev satışlarındaki payı yüzde 85’i buluyordu. Geçen yıl bu oran yüzde 60’a kadar düştü. Kredi engeli talebi kısar, talep kısılınca fiyatlar düşmeye başlar. Bu kararla bence fiyatın olması gereken düzeye gelmesi sağlanır. Daha önceki kredi uygulamalarıyla bu köpük erimeye başlamıştı azar azar. 15-16 milyon istenen evler şu an 12-13 milyona kadar düşmeye başladı. Köpükte erimenin yaşandığını, bu şekilde devam etmesini bekliyorum. Eskisi gibi 300-500 bine ev bulunmaz tabii ki ama şu anki gibi fahiş fiyatta da kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.

AKÇAM: KONUT SATIŞLARINDA İLK ETAPTA DURGUNLUK YAŞANIR

Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da düzenlemenin ardından konut satışlarında belli bir süre durgunluk yaşanabileceğini vurguladı. Konut fiyatlarında artışın duracağını, ancak düşüşün de olmayacağını söyleyen Akçam “Bu uygulama fiyatları direkt etkileyecek bir uygulama değil. Çünkü vatandaşlar zaten krediye ulaşmada zorluk çekiyordu. Şimdi bu süreç daha da zorlaştırılıyor. Böylelikle konut talebinde azalmaların yaşanması, vatandaşın konut yönündeki yatırımlarından vazgeçtirilmesi hedefleniyor. Konut fiyatlarında artış veya azalış gözükmez, stabil olma noktasında bir tepki verir. Piyasa belli bir süre durgunlaşır ancak fiyatlar normal seyrine döndüğü zaman hareketlilik başlar. Karar köpükteki artışı durdurur, bir iki kademe düşmesini sağlar” diye konuştu.

“VERGİ DÜZENLEMESİ DE YAPILMALI”

Hükûmetin, sektör temsilcilerinin taleplerini duymaya başladığını ifade eden Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: Daha önce buna benzer öneriler vermiştik. BDDK bu konuda bir adım attı, konut kredileriyle ilgili ama bu tek başına yeterli değil. Yakın zamanda üçüncü evi alacaklarla ilgili vergi düzenlemesinin de yapılmasını bekliyoruz. Örneğin bir adamın birden fazla dairesi var, bunların kirayı yönlendirme noktasında da etkileri oluyor. Bunu rant ve gelir kapısı hâline getirdikleri vakit, gayrimenkulde konut tarafı yukarı yönlü çıkış sağlıyordu. Ama bu tarz düzenlemeler, yukarı yönlü çıkışı biraz daha düzeltir.

Kaynak: FERHAT EKİNCİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...