Nurettin Canikli: 'Stokçular tespit edilecek'

Nurettin Canikli: 'Stokçular  tespit edilecek'

Ekonomi Haberleri

Son dönemde patates gibi ürünlerdeki fiyat artışının araştırıldığını belirten Gümrük Bakanı, ürünü depolayıp satmayanların tespit edileceğini söyledi

OSMAN ÇOBANOĞLU
Gıdada kayıt dışılığa karşı entegre bir sistem geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli 'Hal Kayıt Sistemi' ve 'Çiftçi Kayıt Sistemi'nin yakın bir zamanda entegre hale getirileceğini belirterek, bu sistem ile gıda sektörünün çiftçi ayağından en son aşamaya kadar kayıt altına alınacağını ve kayıt dışılığın engelleneceğini söyledi. Gıda ile ilgili gündemde olan konular üzerine gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Canikli, son dönemde patateste bir sıkıntı yaşandığını kaydederek, "Bu konuda bazı iddialar var. O konunun üzerine gidiliyor şu anda. 5 liraya çıktı. Nedeni de depolanınca arzdaki azalma fiyatı patlattı. Bazı büyük çiftlikler ürünü piyasaya satmıyor da dendi. Hepsinin amacı arzı azaltarak fiyatları yükseltmek, eğer böyle bir şey varsa tabii. Bu konular sıkı takip ediliyor" dedi.
FİYATLAR NASIL DÜŞECEK?
Tüm mal gruplarının takip edileceğini belirten Bakan Canikli, şöyle devam etti: "Türkiye'deki üretimde bir miktar azalma mı var. İthalatta daha esnek olunacak. Tamamen piyasa şartlarına göre. Üst bir gözle ve sistematik olarak takip edecek. Kırmızı eti tartışıyoruz. Muhtemelen canlı olarak getirilmesinden yana karar çıkacak. Bu konuda karar verilecek. Diyelim ki üretim yeterli ama fiyatlar artıyor. Üretim yeterli adım atmaya gerek yok diyemezsiniz."
KIRMIZI ET O SEVİYEYE GELMEMELİ
Kırmızı ette üretimin yeterli olduğunu belirten Canikli, şöyle konuştu: "Normalde o üretim düzeyi ile kırmızı et fiyatlarının o seviyeye gelmemesi gerekiyor. Niye geliyor? Gıda ürünleri arzındaki azalma ya da artma fiyatlara çok daha yüksek oranda yansıyor. Tarım ürünü miktarı yüzde 10 düştüğü zaman, fiyat da yüzde 10 yükselmiyor. Fiyat yüzde 30-40 yükseliyor. Bazıları tarım ürünlerinin bu özelliğinden faydalanarak özellikle 1980 öncesi dönemde tarım ürünlerini alıp imha ediyorlardı. Yani arzı azaltıyorlardı. Hatta denizlere dökülen, depolanan da vardı. Fiyatı artan üründe bu durum var mıdır yok mudur onu takip etmek lazım. Etin gümrük vergisi yüzde 225, hububatın ise yüzde 146 civarında. Bunun temel nedeni tarımın stratejik bir sektör olması. Mutlaka yerli üretimin korunması gerekiyor. Eğer siz tarım ürünlerinde tamamen gümrük koruma duvarlarını kaldırırsanız yerli üretim sıfıra iner."
"Üreticinin 1 liraya sattığı mal markette 3 liraya satılıyor" diyen Canikli, üreticinin örgütlü, güçlü olmadığını söyledi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...