Naylon iplikle 300 milyon avroluk ithalata dur diyecek

Naylon iplikle 300 milyon avroluk ithalata dur diyecek

Ekonomi Haberleri

Anadolu İplik, Türkiye'deki ihtiyacın yüzde 25'ini tek başına karşılayarak 300 milyon avroluk ithalatın da önüne geçecek.

Anadolu İplik, Türkiye'nin ilk Naylon Chips (naylon iplik) fabrikasını Çerkezköy'de kurdu. Türkiye'de üretimin bulunmadığı bu alanda büyük bir boşluğu dolduran fabrika 300 milyon avroluk ithalatın önüne geçecek. Fabrikanın kapasitesinin Türkiye'deki ihtiyacın yüzde 25'ini tek başına karşılayacak düzeyde olduğun ifade eden Anadolu İplik Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Uzun, "5 yıl önce Türkiye'de olmayan bir ürün için yatırım kararı aldık. 75 milyon dolar yatırımla Çerkezköy'de 65 milyon ton kapasiteli bir fabrika kurduk. Şuan 23 bin ton ile naylon iplik üretimine başladık. Bunu 46 bin tona çıkaracağız. Avrupa'nın en modern teknolojisine sahip firmasıyız. Artık naylon iplikte yerli tedarikçi biziz. Çin'den ithalatın önünü keseceğiz. Çin bizim için bir tehdit değil. İspanyol giyim markası Zara bile bizim ipliklerimizden yapılan ürünleri satıyor. Amacımız hammadde, yarı mamul ve naylon iplik üretimimizin yüzde 50'sini ihraç etmek" dedi.
Naylon ipliğin ham maddesinin petrokimya olduğunu, tekstilden halıya, otomotivden beyaz eşyaya kadar bir çok alanda kullanıldığını anlatan Uzun, Türkiye'de Saray Grubu'nun halı üretiminde kendi ipliklerini kullanacağını söyledi. Sektörde çok güçlü olduklarını, Türk firmalarının Avrupalıların korkulu rüyası haline geldiğini dile getiren Tuncay Uzun, "İtalyanlar biz bu işe girdik diye endişeli. Panik içerisindeler. Biz onlara göre Avrupa'nın Çiniyiz" dedi. 2013'ü 250 milyon lira ciro ile kapattıklarını anlatan Uzun, fabrika yatırımıyla birlikte ciroyu yıl sonunda 450 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Yatırım planları hakkında da bilgi veren Uzun, Srilanka'da fabrika kurmayı düşündüklerini aktardı.


Gümrük Birliği yüzünden teşviklerden yararlanamadık
Türkiye'de üretimi yapılmayan ürünler için teşvik veriliyor. Ancak Tuncay Uzun fabrikanın Türkiye'de ilk olmasına rağmen teşviklerden yararlanamadıklarını söyledi. Uzun, "Çünkü Gümrük Birliği anlaşması imzalanırken tekstil firmaları teşviklerden yararlanamaz diye bir madde koydurmuşlar. Türkiye de bunu imzalamış. Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle teşvik almadan fabrikamızı kurduk" dedi.



Ömer TEMÜR / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...