Merkez Bankası'ndan "ölçülü" indirim

Merkez Bankası'ndan "ölçülü" indirim

Ekonomi Haberleri

Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşmeyi dikkate alan TCMB, politika faizini 10'dan 9.5'e çekti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararlarını açıkladı. Banka, politika faizi olarak bilinen haftalık repo faizini yüzde 10'dan yüzde 9.5'e indirdi. TCMB, aldığı bu kararla "faiz indirimi" beklentisine de cevap vermiş oldu. Ancak ekonomistler bu indirimin "sembolik" olduğunu, piyasa üzerinde büyük etki oluşturmayacağı görüşünde birleşti. Kararın ardından 2 yıllık gösterge faiz de yaklaşık 7 ay sonra 9'un altına geriledi. TCMB, gecelik marjinal fonlama faizini yüzde 12'de, gecelik borçlanma faizini ise yüzde 8'de tuttu. Bankadan yapılan açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi: "Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verilmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. İç talep de ılımlı bir seyre işaret etmektedir." Kararı yorumlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, "Biraz erken oldu, haziranda bekliyordum. Ama ABD ve Avrupa'da sıfıra yakın faiz, Türk lirasını değerlendiriyordu. Bu durum özellikle ihracatçıyı rahatsız ediyordu. Bu karar ihracatçıyı biraz rahatlatacaktır" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...