Organik değil parfümlü gıdalar: Müşteriyi kokuyla tavlıyorlar

- Güncelleme:
Organik değil parfümlü gıdalar: Müşteriyi kokuyla tavlıyorlar
Ekonomi Haberleri

Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren birçok işletme, ürünlerinin cazibesini artırmak ve organik algısı oluşturmak için ‘gıda parfümü’ kullanıyor. Tamamen sentetik üretilen bu parfümler birçok hastalığa neden oluyor. Parfüm çeşitleri arasında; Çanakkale domatesi kokusu, ekmek kokusu, kahve kokusu, hatta ızgara kokusu bile bulunuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Son dönemde parfüm esansı üreten fabrikalarda hummalı bir çalışma var. Birçok üretici, parfüm veya esans yerine gıda parfümü üretmeye başladı. Restoranlarda, pastanelerde, kafelerde hatta manavlarda bile kullanılan bu gıda parfümleri âdeta zehir saçıyor. Organik diye aldığınız o domatesin kokusu aslında bir esans… Ya da restoranda getirilen sıcak ekmeğin kokusu orijinal değil. Aynı şekilde makarnadaki fesleğen kokusu aslında gıda parfümü. İşletmeler bu tür ürünleri “iştahı artırması” ve “organik ürün kullanıyoruz” algısı oluşturmak için kullanıyor. Bu ürünler pasta, poğaça, simit gibi unlu mamullerde; limonata, kahve, çay gibi içecekler de bile kullanılıyor.

İYİ KOKU İŞTAH AÇIYOR

Uzmanlar yeme-içme sektöründe kokunun çok önemli olduğunu belirterek “Bir ürünü yemeden önce kokusu sizi cezbeder. İyi kokuyorsa iştahınız açılır ve ürüne karşı bakışınız olumlu yönde değişir. Bu genel bir kuraldır. İşletmeler bu nedenle gıda parfümleri kullanmaya başladı. Çünkü hiçbir ürün eskisi gibi kokmuyor. Üretimlerinde kullanılan ilaçlar ve hormon ilaçları nedeniyle sadece görüntüsü güzel ancak kokusu ve tadı olmayan ürünler yetişiyor” diyor.

KANSERE NEDEN OLUR

Peki sektörü âdeta saran bu gıda parfümleri ne kadar sağlıklı… Gıda Mühendisi Esra Çolak, ürünlerin tamamen sentetik olduğunu ifade ediyor. Ürünlerde hiçbir şekilde gıda desteği bulunmadığını ifade eden Çolak “Zaten bunları gıda üretimi yapan fabrikalar değil, parfüm üreticileri üretiyor. Dolayısıyla ürünlerin içeriğinde tamamen esanslar var. Bunu bir parfüm olarak düşünebiliriz. İçeriğinde alkol olmayan ancak farklı içerikleri bulunan ürünler bunlar ve kansere varan hastalıklara neden oluyor” dedi.  

MERDİVEN ALTINDA ÜRETİM YAPILIYOR

Bu ürünlerin merdiven altı tesislerde üretildiğini söyleyen Esra Çolak “Tamamen sağlıksız ortamda üretiliyor, zaten ürünün kendisi de zehir… Ücra tesislerde üretilip şişeleme yapılıyor. Anlaşılan tesislere sevkiyatlar oluyor. En fazla satış ise internetten… Bu ürünleri birçok işletme satın alıp ürünlerine uyguluyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...