Müjdenin adı Kato! Cudi ve Gabar’dan 5 kat daha büyük… Yıllarca terörle şimdi ise petrol ile anılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Sabah
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı, Sabah

Şırnak’ta Cudi ve Gabar Dağı’nın ardından gözler Kato’ya çevrildi. Keşfin ateşi Kato’da yanacak. Terörden arındırılan bölgeden peş peşe müjdeler gelmeye devam ediyor. Kato Dağı ve Faraşin Yaylası’nda petrol arama çalışmalarına başlandı.

Yıllarca terör saldırılarıyla anılan Şırnak, kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yurt içi ve yurt dışında yaptığı başarılı operasyonlar sonucu bölge huzura kavuşunca, doğal güzelliklerinin keşfedilmesinin yanında yer altı zenginleri de gün yüzüne çıkıyor.  

Müjdenin adı Kato! Cudi ve Gabar’dan 5 kat daha büyük… Yıllarca terörle şimdi ise petrol ile anılıyor

8 MİLYON DOLAR GETİRİSİ VAR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi son dönemdeki petrol keşifleriyle konuşuluyor. Terörden tamamen arındırılan Kato Dağı ve eteğindeki Faraşin Yaylası’nda çalışmalara başlandı. Cudi ve Gabar’dan 4-5 kat daha yüksek petrol rezervi çıkması beklenen bölgede çıkan petrolün ülke ekonomisine 8 milyon dolar getirisi olması bekleniyor.

Müjdenin adı Kato! Cudi ve Gabar’dan 5 kat daha büyük… Yıllarca terörle şimdi ise petrol ile anılıyor

SONDAJ ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Cudi ve Gabar Dağı'nda devam eden petrol arama çalışmalarına Kato Dağı ve Faraşin Yaylası da eklendi. Rafineri kurulan Beytüşşebap ilçesinde, 20 kilo metre uzaklıktaki yaylada da sondaj çalışması başladı. 2 bin 650 rakımlı yaylada gece gündüz sondaj çalışması yapan ekipler, müjdeli haberi vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

II. ABDÜLHAMİT'İN PETROL HARİTASI DOĞRU ÇIKTI

Öte yandan 1889 ile 1901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol aramasında Şırnak bölgesinin de içinde olduğu 65 petrol noktası haritasındaki o detay dikkat çekti. Haritada bugün TPAO'nun arama yaptığı bölgelerde yer alıyor.

Müjdenin adı Kato! Cudi ve Gabar’dan 5 kat daha büyük… Yıllarca terörle şimdi ise petrol ile anılıyor

II. Abdülhamit'in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, "Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz'de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamit tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur. Harita da 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak'la birlikte Türkiye sınırında itibaren Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu belirtilmektedir" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...