Mobilya 10 milyar dolara koşuyor! Türk markalı ürünler 200 ülkede misafir ağırlıyor

- Güncelleme:
Mobilya 10 milyar dolara koşuyor! Türk markalı ürünler 200 ülkede misafir ağırlıyor
Ekonomi Haberleri

Dünya mobilya ticaretinden aldığı payı yüzde 2’ye çıkaran mobilya sektörü ihracatta hedef büyüttü. Sektörün 200 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç “Pazar çeşitliliğimizi üst seviyeye taşıyarak ihracatımızı 10 milyar dolara çıkaracağız” diye konuştu.

Türk mobilya sektörü ihracatta hedef büyüttü. Tüm dünyayı sarsan Covid-19 salgınında 164 milyon dolar olan sektör ihracatını bugün 4,7 milyar dolara taşıdıklarını açıklayan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, hedeflerinin Türk mobilyasının marka değerini artırmak olduğunun altını çizdi. İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF) katkısıyla 2023 yılında 6 milyar dolar ihracat öngördüklerini açıklayan Güleç “Pazar çeşitliliğimizi üst seviyeye taşıyarak ihracatımızı 10 milyar dolar seviyesine taşıyacağız” dedi.

Mobilya sektörünün geçen yıl Irak başta olmak üzere Almanya, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İsrail Fransa gibi birçok ülke ve kıtaya ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Güleç, sektörün bugün 200 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ve bir önceki yılda göre 2022’de yüzde 11,2 artış kaydettiklerini açıkladı. Cumhuriyetin 100. yılında da yeni rekor hedeflediklerine işaret eden Güleç “Atılımlarımızı yaparak Türk mobilyasını dünyada bir kategori markası yapmak istiyoruz” diye konuştu.

SATIN ALMA HEYETLERİ GELİYOR

İstanbul Mobilya Fuarının bu yıl da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezinde (İFM) toplam 28 salonda 1.000’den fazla katılımcı firma ve 3 binin üzerinde markaya ev sahipliği yapacağını açıklayan Güleç, fuarda 20 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 140 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.

Ahmet Güleç “Fuarımıza çok büyük bir ilgi var. Bu yıl sergileme alanlarımızı artırdık ve 200 bin metrekareyi aşan bir yapıya büründürdük. Başta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden satın alma profesyonelleri fuarımızı ziyaret edecek. Bununla birlikte Afrika ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerden satın alma heyetleri konuğumuz olacak. Bu sene fuarda hedefimiz 3 milyar dolarlık iş anlaşmasına imza atmak. Böylelikle yıllık hedefimizin yüzde 50’sini fuarda gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

YEREL KALKINMAYA DESTEK VERİYOR

Türkiye’nin dört bir yanında 40 bini aşkın üreticinin olduğuna işaret eden Güleç, “Şu anda üreticilerimizin üçte biri ihracat odaklı çalışıyor ve hem ürün kalitesini hem de tasarımlarını sürekli olarak geliştiriyorlar. Dünyada ürün çeşitliliğiyle her alanda üretim gerçekleştirebilen 4 ülke var. Bunlar da ABD, Çin, İtalya ve Türkiye. Çevreyi en az kirleten sektörüz, sıfır karbon salınımı önemsiyoruz. Bununla birlikte işçisini önemseyen, istihdam sağlayan ve gelir dağılımını eşit dağıtan bir yapımız var, bu sayede yerel kalkınmaya da önemli bir destek sunuyoruz. Türkiye’nin her yerinde mobilya üretiliyor. Ayrıca mobilya sektörü, istihdam dostu” diye konuştu.

MOSFED Başkanı Güleç, taklit ürünlere yönelik bir soru üzerine, artık fikirleri yorumlayan ve tasarımları ile öne çıkan bir noktada olduklarını belirterek “Büyük ülkelerden fuarımıza tasarımlarımızı inceleyip taklit etmek için gelenler var. Bizim o ülkelere ihracatımız artıyorsa demek ki çok iyi noktadayız” ifadelerini kullandı.

OTELLER DOLDU İKİ FUAR ALANI YETMEDİ

Fuara çok büyük ilgi olduğunu söyleyen Ahmet Güleç “Mobilya sektörü farklı bir hikâye yazıyor. İki fuar merkezini de doldurdu, alan yetmedi. İki fuar merkezini de çadırlarla büyüttük, yine yetmedi. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar daha fazla alan talep ediyor” dedi.

TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise bir yıllık çalışma sonucunda 5 kıtadan ve 150’den fazla ülkeden 20 bini aşkın profesyonel ziyaretçi ağırlayacaklarını söyledi. Bu rakamın artacağına işaret eden Ersözlü “Fuar, sektörün ihracatına büyük katkı sağlayacak. Şu anda İFM ve TÜYAP etrafındaki oteller dolu” dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...