Millî paralarla ticaret daha çok gaz ve petrol

Düzenleyen:
Millî paralarla ticaret daha çok gaz ve petrol

Ekonomi Haberleri

İran ile ticaret, millî paralarla yapılacak. Türkiye İran’dan daha çok gaz ve petrol alacak. Turizm ve bankacılıkta iş birliği artacak, gümrükler 24 saat çalışacak...

İran’a resmî ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret başta olmak üzere çok önemli kararlar alındığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmî törenle karşılandı. İki cumhurbaşkanı, daha sonra yaptığı açıklamalarda, başta enerji olmak üzere her alanda ticari iş birliği ve yerel parayla ticaret başta olmak üzere çok sayıda iş birliği kararı alındığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani’nin davetiyle Tahran’da bulunduklarını belirttti ve “İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçimle tekrar cumhurbaşkanı seçilen Ruhani’yi tebrik etmek isterim. Kendisine ve heyetine başarılar dilerim.” dedi. Ruhani ile siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve ticari konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptıklarını, iki ülke bakanlarının kendi konularını ikili görüşmeler hâlinde gerçekleştirdiğini, aynı şekilde kurumların da görüşmeler yaptığını söyledi. Yıllar önce iki ülke arasında belirlenen 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolarda takılıp kaldığını dile getiren Erdoğan, 4. Yüksek Düzeyde Stratejik Konsey’de bu 30 milyar dolarlık hedefin gündemin ana belirleyicisi olduğunu söyledi. 
MİLLÎ PARA İLE TİCARET
Enerji’den turizme, savunma sanayine, karayolu taşımacılığına karşı yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmalarını teşvik ettik. Merkez bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki işbirliği ile finans sektörüne bir canlılık getirme kararı aldık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak için millî para birimiyle ticareti hayata geçirmeye karar verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelerek anlaşmayı imzalayacak.
İşte İran ile yeni dönem
l Gümrük kapıları 24 saat çalışacak.
l İki ülke paraları ile ticaret yapılacak.
l İran, Türk yatırımcılarına gerekli desteği sağlayacak.
l Türkiye ülkeden daha çok petrol ve doğal gaz alacak.
l Turizmle ilgili meseleler için müzakereler yapılacak.
l İki ülke bankaları iş birliği yapacak.
l Savunma sanayisinde iş birliği imkânları geliştirilecek.
l Karayolu taşımacılığı ile ilgili yetkililer birlikte çalışacak.
* Çalışmalar hızlandırılarak 30 milyar dolar ticarete ulaşılacak.

Daha çok petrole daha çok yatırım
İran Cumhurbaşkanı Ruhani de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha ileri götürmek için önemli kararlar aldıklarını söyledi. Ruhani şunları söyledi: Bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve işlemlerin millî para birimiyle yapılmasına karar verildi. Gümrük kapıları 24 saat çalışacak. Yatırımcılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması amacıyla Türk yatırımcılara gerekli destek sağlanacak. Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türkiye daha fazla doğalgaz ve petrol almaya hazır olduğunu bildirdi. İran tarafı aynı zamanda Türk tarafından bu konuda yatırım yapmasını istedi. Türkiye de buna hazır olduğunu bildirdi. Turizmle ilgili olarak iki ülkenin problemleriyle ilgili müzakereler yapmaya hazır olunduğu da bildirildi. İki taraf da yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak istiyor.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...