Metrekareyi broşürde bile fazla gösteren yanacak

- Güncelleme:
Metrekareyi broşürde bile fazla gösteren yanacak

Ekonomi Haberleri

Yeni İmar Kanunu ile bir evi birden fazla kişiye satan ve proje üzerinde değişiklik yapan müteahhide büyük cezalar geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan yeni İmar Kanununda ayrıntılar netleşmeye başladı. Konut satışını disiplin altına alacak yeni kanunla konut almak isteyen vatandaş korunacak. Konutlarda net-brüt ayrımında kafa karışıklığı giderilecek. Bir evi birden fazla kişiye satan ya da proje üzerinde değişiklik yapan müteahhide ağır cezalar gelecek.
Henüz tasarı aşamasındaki düzenlemeyle, apartman ya da asansör boşluğu gibi alanların evin metrekaresi içinde gösterilmesinin önüne geçiliyor. Tapu kayıtlarına ilk defa net ve brüt alan tanımları konulacak. Müteahhitlere de projelerinde net alanı ve brüt alanı açıkça belirtme zorunluluğu geliyor. Uygulama sayesinde müteahhit ne sattığını, vatandaş ne aldığını bilecek. Ruhsat alındıktan ve taraflar arasında imzalar atıldıktan sonra projede değişiklik yapılması engellenecek. Taslağın yasalaşması halinde, bina projelerinde bundan sonra dairelerin kapı numarası bile değişmeyecek. Taslağa göre, müteahhit, arazi sahibinin ya da satış vaadi sözleşmesi yaptığı kişilerin onayını almadan mimari projeyi, bağımsız bölümlerin numaralarını, konum, büyüklerini ve teknik özelliklerini değiştiren müteahhide idari para cezası verilecek. Kanun taslağı, aynı bağımsız bölümü birden fazla kişiye satan kişilere de ceza verilmesini öngörüyor. Evin konumu, niteliği ve eklentisi, brüt, net alanı ile yapının ortak alanları bakımından ruhsat eki mimari projesi ile uyuşmayan maket, broşür, katalog hazırlayan, bunları elektronik ortamda duyuran veya bunlar üzerinde satış vaadi sözleşme hazırlayan veya satış yapan, yapı müteahhidine idari para cezası verilecek. Taslak, usulsüz satış yapan yapı müteahhitlerinin bir yıla kadar yetki belgesinin iptalini de öngörüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...