Metan gazından 37 milyar dolar gelecek

- Güncelleme:
Metan gazından 37 milyar dolar gelecek

Ekonomi Haberleri

TPAO, Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Bartın, Kastamonu ve Zonguldak şehirlerinde bulunan sahalarda metan gazı arama ve üretimi için harekete geçti. Türkiye’de 37 milyar dolarlık metan gazı potansiyelinin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Kömür madenlerinde nice canlara mal olan metan gazı ekonomiye kazandırılacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait Bartın, Kastamonu ve Zonguldak şehirlerinde bulunan sahalarda metan gazı arama ve üretimi yapacak. Söz konusu metan gazı işletme ruhsatlarında, ruhsat devri yapılmaksızın arama, etüt ve işletme yapmak üzere TPAO’ya hak tesisi gerçekleştirilecek. TPAO, metan gazı arama ve işletme çalışmaları sırasında sahada uygun gördüğü lokasyonlarda gerekli tüm operasyonları yapabilecek ve gaz çıkışını teşvik etmeye dönük olarak gerekli teçhizatı sahaya getirebilecek. TPAO, ürettiği metan gazının satışından elde ettiği gelirin yüzde 1’ini TTK’ya ödeyecek.

Metan gazından 37 milyar dolar gelecek

Daha önce, Türkiye’nin metan gazı potansiyelinin 130 milyar metreküp ve bu gazının maddi değerinin 37 milyar dolar civarında olduğu açıklanmıştı. Kömür madenlerinde sürdürülen madencilik faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için damarlarda bulunan metan gazının ayrıştırılması gerekiyor. Ayrıştırma işleminin ardından ortaya çıkan gaz, sanayi ve evsel tüketimde kullanılabiliyor. Kömür madenlerinden elde edilebilecek metan gazı potansiyelinin, ekonomiye önemli bir katkısının olacağı belirtiliyor. Bir enerji şirketinin metan gazı ruhsatı alabilmesi için öncelikle talep ettiği bölgede maden işletme ruhsatına sahip olması gerektiği belirtiliyor. Müracaat edilen bölgede çıkarılacak bir ton kömürden en az 5 metreküp metan gazı elde edilmesi şartı aranacak.

KALAY: CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay, metan gazının Türkiye için yeni bir alan olduğunu, TPAO’nun ve TTK’nın bu alanda ciddi çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Metan gazının karbonun arandığı her alanda bulunma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Kalay, Enerji Bakanlığının kömür havzalarının bulunduğu alanlardaki süreci yakından takip ettiğini, gazın ayrıştırılması işlenmesi için önemli bir yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Kalay “Ekonomik olarak kullanım alanı oldukça ciddi olduğu için metan gazıyla ilgili hususlarda düzenlemeler yapıldı. Bu gazın ekonomiye kazandırılması için ciddi çalışmalar ve yatırımlar var. Ekonomiye oldukça büyük kazanımlar getirecek” dedi.

İŞLENMESİNE BİLE GEREK OLMAYABİLİR

PETFORM Genel Sekreteri Kalay, doğalgazın da içinde metan gazı bulunduğunu söyledi. Kalay “Doğalgaz üretiminin yapıldığı her yerde metan gazı vardır. Metan gazı içinde sülfür ve oksijen gibi elementler barındırır. Ancak bu her metan gazının içinde bunların olacağı anlamına gelmiyor. İçerisinde bu elementler yoğun değilse ayrıştırma işlemine tabi tutulmadan direkt olarak sisteme dâhil edilebilir ve kullanıma sunulabilir. Ancak ayrıştırılması gereken elementler varsa mutlaka bu işlemin de gerçekleştirilmesi gerekir. Türkiye, kömür havzaları bulunan bir ülke. Kastamonu, Bartın ve Zonguldak gibi havzalar değerlendirildiğinde Türkiye’ye ciddi avantaj sağlayacak bir gaz olacaktır” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...