Merkez Bankası'nın rezervleri yükselişte: Resmi varlıklar bir ayda yüzde 4,5 arttı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nın rezervleri yükselişte: Resmi varlıklar bir ayda yüzde 4,5 arttı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ekonomi yönetiminin enflasyona karşı önem verdiği rezervlerin yükselişi seçimden bu yana aralıksız sürüyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları son bir ayda yüzde 4.5 oranında yükseldi.

Enflasyonla mücadele için büyük önem arz eden Merkez Bankası rezervlerinde yükseliş sürüyor. 13 haftadır aralıksız yükselen rezervler 8 Eylül haftasında 21 milyon dolar artışla 124 milyar doları aşarken, Merkez Bankası resmi rezerv varlıklarına ilişkin verileri açıkladı. Resmi rezerv varlıkları, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 4,5 artış gösterdi.

DOLAR VE ALTIN CİNSİ VARLIKLAR YÜKSELDİ

Merkez Bankası tarafından, Ağustos 2023 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 4,5 artarak 116,6 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 7,6 artarak 67,4 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları da yüzde 0,9 artışla 41,8 milyar dolara yükseldi.

DÖVİZ ÇIKIŞI 48 MİLYAR DOLARI AŞTI

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,2 artarak 48,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 39,7 milyar doları anapara, 8,5 milyar doları faizden oluştu.

Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 72,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 24,7 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,5 azalarak 44,3 milyar dolara geriledi.​​​​​​

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...