Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: İyileşmeler görülmeye başladı

Enflasyon verilerinin hızla düşmesinin ardından Merkez Bankası'ndan ilk açıklama geldi. Merkez Bankası Nisan ayı enflasyonu verilerine ilişkin, "iyileşmeler görülmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon 16 ay sonra yüzde yüzde 43 seviyelerine geriledi. Enflasyon verilerinin hızla düşmesinin ardından Merkez Bankasından (TCMB) ilk yorum geldi. Nisan ayı Para Politikası Kurulu'na ilişkin toplantı özetini yayımlayan Merkez Bankası enflasyona ilişkin "iyileşmeler görülmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.
ENERJİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ ENFLASYONDA ETKİLİ OLDU
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yıllık enflasyonun enerji grubunda daha belirgin olmak üzere tüm gruplarda azaldığı kaydedilen özette, aylık bazda incelendiğinde ise gıda ve hizmetin fiyat artışlarıyla öne çıkan gruplar olduğu ifade edildi.
Özette, enerji fiyatlarındaki belirgin düşüşün devam etmesiyle üretici fiyatlarının sınırlı artış sergilediği ve yıllık üretici enflasyonundaki gerileme eğiliminin mart ayında korunduğu vurgulandı.
Merkez Bankası toplantı özetinde, Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, Açık Piyasa İşlemleri fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, fonlamanın kompozisyonunda para takası (swap) ağırlığının azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklandığını kaydetti.
ENFLASYONDA İYİLEŞMELER GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığına işaret eden TCMB, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtti.
Öncü göstergelere göre deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını belirten TCMB'nin toplantı özetinde şu ifadelere yer verildi:
"Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ocak ayındaki artıştan sonra deprem nedeniyle şubat ayında aylık bazda yüzde 6 düşüş kaydetmiştir.
Ocak-şubat döneminde ise sanayi üretimi çeyreklik bazda yüzde 0,4 azalmıştır.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacim endeksi ise ocak ayındaki güçlü artışı takiben şubat ayında aylık bazda gerilemesine rağmen ocak-şubat döneminde çeyreklik bazda yüzde 5,1 artmıştır.
Tüketim talebine ilişkin diğer göstergeler ve anket verileri şubat ayında afet kaynaklı etkilerle gerileyen üretim ve tüketimin mart ayında güçlü toparlanma eğilimi sergilediğine ve bu gelişmede iç talebin dış talebe kıyasla daha etkili olduğuna işaret etmektedir.
Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir.''
Merkez Bankası özette aynı zamanda Nisan ayı politika faizi kararına ilişkin gerekçeyi de açıkladı. Kurulun yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği belirtilen özette, "Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir" ifadelerine yer verildi.