Memur maaşının bütçeye maliyeti 177 milyar lira

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur maaşının bütçeye maliyeti 177 milyar lira

Ekonomi Haberleri

Torba kanun komisyonda görüşüldü, düzenlemenin etki analizi yapıldı. Buna göre; MTV’den 30 milyar lira ek gelir sağlanacak. Memur maaşının bütçeye maliyeti 177, EYT’'nin maliyeti ise 213 milyar lira olacak.

FERHAT EKİNCİ VE ESMA ALTIN'IN HABERİ - En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ve bazı vergilerde artışı öngören kanun teklifi dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, 17 maddeden oluşan düzenlemenin etki analizi yapıldı. Buna göre, yaklaşık 3,7 milyon kamu görevlisine (işçiler hariç) aylık ücretlerinde yapılacak net 8 bin 77 TL seyyanen artışın 2023 bütçesine ilave maliyeti 177 milyar TL olacak.

Düzenleme ile Covid-19 döneminde 321 bin kişiye kesilen ve tahsil edilen idari para cezaları geri ödenecek, bunun maliyeti de 308 milyon TL.

MTV'DEN 30 MİLYAR TL EK GELİR

Teklifle, her araç için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi alınması öngörülüyor. Bunun bütçeye yaklaşık 30 milyar TL ilave gelir getireceği tahmin ediliyor.

Kurumlar Vergisi'nin artırılması noktasında da, ihracat kazançlarına sağlanan 5 puanlık indirim de dikkate alınarak, oran artışı nedeniyle 2023 yılına etkisi 80 milyar TL, yıllık etkisi ise 119.9 milyar TL olarak hesaplandı.

EYT’LİLERİN MALİYETİ 213 MİLYAR LİRA

Teklifin etki analizinde EYT ile ilgili de analizlere de yer verildi. Buna göre, EYT’lilerin bütçeye maliyeti 213 milyar lira olarak öngörülüyor.

BORÇLANMA LİMİTİ YÜKSELTİLİYOR

Yeni düzenleme ile borçlanma limiti de artırılıyor. 660,9 milyar TL olan borçlanma limiti bu düzenleme ile 2 trilyon 181 milyar TL'ye çıkarılıyor.

İŞVERENE 19 MİLYAR DESTEK

İşverene 2023 yılının ikinci altı ayında asgari ücret desteği olarak 500 TL verilecek. Asgari ücret maliyetinin 19,02 milyar lira olması öngörülürken, bu yılın ilk dört ayında 1 milyon 903 bin küçük işletemeye 10,8 milyar lira destek sağlandı.

KKM'DEN 100 MİLYAR LİRA MERKEZ'E DEVREDİLİYOR

Kur Korumalı Mevduat uygulamasında 100 milyar liralık yükümlülük Hazine'den Merkez Bankası'na devrediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...