Marmaray'ın betonu özel, Çamlıca'nın izolatörü var: Tüneller kuleler depreme dayanıklı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Marmaray'ın betonu özel, Çamlıca'nın izolatörü var: Tüneller kuleler depreme dayanıklı

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tünellerinin kullanılan malzeme, tasarım ve mühendislik projeleriyle depreme dayanıklı olduğunu, Çamlıca Kulesi’nin ise 60 santimetreye kadar hareket kabiliyeti bulunduğunu, en büyük depreme göre dizayn edildiğini söyledi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler muhtemel İstanbul depremine çevrildi. İstanbul’daki binaların yanı sıra yolların, köprülerin, tünellerin ve tarihî yapıların depreme ne kadar dayanıklı olduğu tartışılmaya başlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tünellerinde kullanılan malzeme, tasarım ve mühendislik projeleriyle depreme dayanıklı olduğunu söyledi.

AVRASYA VE MARMARAY EN GÜVENİLİR YERLERDEN

Avrasya Tüneli’nde çelik sismik izolatörlerin olduğunu belirten Eyigün “Avrasya Tüneli betonarme ama farklı zonlara bastığı için deprem anında farklı karakterde çalışacak. Yaptığımız bu uygulama, Avrasya Tüneli’nin farklı bölgelerini sismik olarak elastik kılacak” dedi.

Marmaray’ın da Avrasya Tüneli gibi depreme dayanıklı inşa edildiğine dikkat çeken Eyigün “Marmaray Tüneli, 11 tane segmentten oluşuyor. 100 ila 130 metre uzunluğunda yaptığımız kutular var. Bunlar tsunami, deprem, su baskını gibi ihtimaller için kapaklı bir sisteme sahip, inşallah bunları test edeceğimiz bir gün söz konusu olmayacak; betonu da özel bir beton” bilgisini paylaştı.

ÇAMLICA KULESİ, EN BÜYÜK DEPREME GÖRE TASARLANDI

Yalçın Eyigün, yine sismik izolatörler ve sismik haber verecek sensörlerle donatılmış Çamlıca Kulesi’nin, Ekim 2020 İzmir depreminde dayanıklılığını ispatladığını belirtti.

Eyigün “İzmir depreminde, Çamlıca Kulesi’ndeki sensörlerden okuma aldık. Çamlıca Kulesi’nin 60 santimetreye kadar hareket kabiliyeti var. İzmir depreminde ise, sadece 15 milim sallandı ve herhangi bir problem olmadığını gördük. Bu da, 2 bin 475 yılda tekrarlanması muhtemel en büyük depreme göre dizayn edildi” ifadelerini kullandı.

Marmaray'ın betonu özel, Çamlıca'nın izolatörü var: Tüneller kuleler depreme dayanıklı

"KIZ KULESİ İÇİN GARANTİ VERİYORUZ"

Depremden 2 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığının daveti üzerine restorasyonu devam eden Kız Kulesi’nde incelemelerde bulunduklarını söyleyen Eyigün “Kız Kulesi, maalesef çok yumuşak yani parçalanmış, ayrışmış bir zon üzerine oturuyor. Bu yüzden ‘Bu kuleyi ömür boyu, yüzlerce, binlerce yıl ayakta tutmanın gereğini yapmak lazım’ diye bir rapor verdik. Kesişen kazıkla kulenin bulunduğu adayı kuşakladık. Ayrıca, tarihî olan yapılar dışında da betonarme radye oluşturduk, bunları irtibatladık. Kültür Bakanı’mız da onay verdi, bu çalışma bitmek üzere. Nitekim beş ay önceki Düzce depreminde bile kulede çatlakların ilerlediğini söylediler. İyi bir proje yaptığımızı zannediyorum. Beklenen İstanbul depreminde Kız Kulesi’nde, biz altına imza atıyoruz, hiçbir çatlama olmayacak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...