Kur bahane zam artışları şahane! Fiyatlarda yüzde 25 köpük var

- Güncelleme:
Kur bahane zam artışları şahane! Fiyatlarda yüzde 25 köpük var

Ekonomi Haberleri

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kâzım Taycı, kur artışının yaşandığı dönemlerde ürün fiyatlarının maliyetin üzerinde arttığına dikkat çekerek “Minimum yüzde 20-25 arasında enflasyonda köpük olduğuna inanıyorum. Çünkü istediğin rakamı yazabiliyorsun. Bunu görüyoruz” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Yeni ekonomi yönetiminin faiz artış sinyali vermesinin ardından döviz kuru yeniden yükselişe geçti. Dolar 23 lirayı, avro 25 lirayı aştı. Diğer yandan mayısta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,04 arttı, yıllık bazda ise yüzde 39,59’a geriledi. Enflasyon hız keserken bir çok ürüne peş peşe gelen zamanlar ise tüketiciyi endişelendiriyor.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kâzım Taycı, bu tür dönemlerde maliyetlerin üzerinde fiyat artışları yapıldığına dikkat çekerek “Gıdada TÜİK tarafından ve reel piyasalarda açıklanan rakamlar var. Hangi rakam olursa olsun minimum yüzde 20-25 arasında enflasyonda köpük olduğuna inanıyorum. Bunu bir üretici olarak söylüyorum. Uzun süreden beri bize de baskı yapıyorlar. Firmamız yüzde 90 ihracatçı. Bize ‘İç piyasa çok kârlı, neden iç piyasada satmıyorsun?’ diyorlar. Çünkü istediğin rakamı yazabiliyorsun. Bunu görüyoruz” dedi. Taycı, lüks tüketim ürünlerindeki fiyatların bir nebze anlaşılabilir olduğunu ancak temel gıda ürünlerinde maliyetin üzerindeki artışların izahının mümkün olmadığını söyledi. 

Kur bahane zam artışları şahane! Fiyatlarda yüzde 25 köpük var

KUR YIL SONUNDA 26 LİRA OLUR

Kâzım Taycı, dolar kuru ile ilgili olarak da kısa ve orta vadede 24 lirayı, yıl sonunda ise 26 bandında park etmesi beklediğini söyledi. Taycı şunları kaydetti: Hepimizin ortak problemi enflasyon. Biz diyoruz ki, kur enflasyonla birlikte hareket etsin. Enflasyon yükselir kur geride kalırsa bu defa maliyet tutmakta rekabet etmekte zorlanıyoruz. Eğer enflasyon düşer kur patlarsa bu da ülke aleyhine oluyor. Kur ve enflasyon dengelensin istiyoruz. Böyle giderse kısa vadede 24 lirayı görür. Yıl sonu beklentimiz 26 lira civarında. Bunun ortalaması 25 lira. Bu da ihracatçı için kötü bir rakam değil.

EKMEĞİN FİYATI ÇOK ARTMAZ

Buğday fiyatlarını da değerlendiren Taycı, ekmekte ciddi yükseliş beklemediğini dile getirdi. Türkiye’nin nisan mayıs ayında son 14 yılın en fazla yağışı aldığını dile getiren Taycı “Hem hububatta hem de bakliyatta üretim artışı var. Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacı 21 milyon ton civarında. Türkiye’nin üretimi bu yıl kendi ihtiyacını karşılayacak seviyede. Makarna, un ve bisküvi üretimi için daha çok Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyoruz. Zaten un ihracatında dünyada açık ara bir numarayız. Makarnada tonaj olarak ilk sırada, rakamsal olarak ise 4. sıradayız. Ayrıca buğday fiyatlarında dünya borsa fiyatlarına tabiyiz. Dünyada da rekoltede artış var. Dolayısıyla fiyatta olumsuz bir şey görmüyoruz. Hatta fiyatlar döviz basında düşebilir. TL bazında ise enflasyon kaynaklık artışlar olabilir. Aynı şekilde ekmekte enerji, işçi maliyetleri ve enflasyon kaynaklı fiyat artışı olabilir. Ama ciddi bir artış olmaz” ifadelerini kullandı.

VENEZUELA'NIN EN ÜCRA KÖYÜNDE TÜRK ÜRÜNÜ VAR

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kâzım Taycı, siyasi ilişkilerin direkt olarak ticarete yansıdığını belirterek Türkiye-Venezuela örneğini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Maduro’nun ikili ilişkileri sayesinde sebebiyle Türkiye’nin Venezuela’nın en büyük gıda tedarikçisi hâline geldiğine değinen Taycı “Şu an Venezuela’da en ücra köye gitseniz bakkalda, büfede minimum 10 Türk ürün bulursunuz. Venezuela’ya gemi gemi Türk ürünü yolluyoruz. Bizim kendi firmamızda ilk 10’un içerisinde. Bu daha önce 40’ların altındaydı. Konya, Karaman ve Gaziantep’ten bu ülkeye ciddi manada bisküvi, kek ve unlu mamuller gidiyor” dedi. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...