Asgari ücrete ara zam yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Kabine Toplantısı’nın ardından “Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalara başlıyoruz” açıklaması, çalışma hayatı gündemini hareketlendirdi.
Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise bütün vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi. Bu kapsamda işçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için ilerleyen günlerde toplanacak. Komisyonun, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023’ün ilk altı aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.
ALTI AYLIK ENFLASYON DİKKATE ALINMALI
Asgari ücret artışının elzem olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç “Türkiye’deki istatistikler, rakamlar dikkate alınarak yeni rakam oluşturulmalıdır. Yabancı para birimine bağlı olarak bir asgari ücret güncellenmesinin son derece sakıncalı olduğunu ve kesinlikle doğru olmadığını düşünüyorum. Asgari ücrette 7. ayın başında yapılacak olan güncellemenin ilk 6 aylık TÜFE esas alınarak yapılmasının makul olacağını öngörüyoruz. Buna bağlı olarak mutlaka vergi dilimlerinin de gözden geçirilmesi ve çalışanlar üzerinde ilave vergi yükü oluşmaması gerekiyor. Bütün vergi dilimlerinin asgari ücret artışına paralel bir şekilde güncellenmesi çok önemli” diye konuştu.
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR