Kredi kartı borcu olanlara müjde

Düzenleyen:
Kredi kartı borcu olanlara müjde

Ekonomi Haberleri

Bankalarla kredi faizlerini indirip vadeleri artırmayı görüşen BDDK, gecikmeye düşen kredi kartlarında yapılandırma müjdesi verdi...

Merkez Bankası piyasayı likidite açısından rahatlatırken, BDDK kredi ve kredi kartı kullanan vatandaşlar için çalışmaları hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredilerinde yıllık faizlerin yüzde 9'un altına indirilmesi tavsiyesinin ardından harekete geçen Bankalararası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz hafta banka yöneticileriyle bir araya geldi. İlk toplantıda, hem konut hem de tüketici kredilerinde faizlerin indirilmesi için yapılabilecekler görüşülürken, kredi kartında 9 olan taksit sayısının 12-14’e, 36 ay olan kredi vadesinin de 40-48 aya uzatma çalışması gündeme geldi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bu konudaki çalışmanın 10 gün içinde sonuca ulaşacağını ifade ederken, kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlara taksit müjdesi verdi.

ÖDEYEMEYENE TAKSİT

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartları konusunda, "Gecikmeye düşen alacaklarla ilgili yapılandırmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz" dedi. Hem tüketici kredileri hem de kredi kartları tarafında çalışma yaptıklarını belirten Akben, konunun Finansal İstikrar Komitesi'nde de (FİK) tartışıldığını ve bu konuda çalışma yapılması kararı alındığını söyledi. 

Her iki konuda da ödemelerin esnetilebilmesi çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Akben, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere diğer ilgili kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Detaylı çalışma en kısa sürede tamamlanacak" diye konuştu. Akben, çalışmaları bir hafta, 10 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini, ilgili tüm tarafların görüşü alınarak konuyu neticelendireceklerini bildirdi. BDDK Başkanı Akben, kredi kartları konusunda da, "Gecikmeye düşen alacaklarla ilgili de yapılandırmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz." dedi.

MERKEZ PİYASAYI LİKİDİTE İLE RAHATLATTI

Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürdü ve piyasada daha çok likidite kalmasını sağladı. Kararla TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 0.50 puan indirirken, rezerv opsiyonu katsayılarını bazı dilimlerde 0.1 puan artırıldı. Böylece piyasaya 1.1 milyar lira ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacak. Gün içinde yüzde 0.5-0.7 yükselişte olan bankacılık hisselerindeki ortalama artış yüzde 1.75'e kadar çıktı.

 

PİYASAYA ÇİFTE DOPİNG

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık faizlerini azaltarak likiditeyi artırması, birçok sektöre moral verdi. Turizm başta olmak üzere tekstil, turizm, gıda gibi sektörler Erdoğan'ın ziyaretinden çıkacak müjdeyi beklerken, bu sektörlerin halka açık şirketlerinde artışlar dikkat çekti. Merkez Bankası'nın likiditeyi artırma kararının yanı sıra, BDDK'nın kredi faizlerini düşürüp, taksit sayısının artırılmasına dair çalışma banka hisselerini, konut kredisi faizinde indirim ile sektördeki kampanyalar da gayrimenkul yatırım şirketlerinin hisselerini, Rusya ile görüşme THY ve turizm şirketlerine talebi artırınca endeks 78 bin 500’ü aştı. Uzmanlar, borsaya talebin gelişmelerle daha da artmasını bekliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...