Kredi kartı borcu olanlar için süre daralıyor: Merkez Bankası kararı tetikledi, gecikme faizi yükseliyor
Merkez Bankası faiz oranları 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkarmasının ardından kredi kartı faiz oranları da etkilendi. Kredi kartı borcu olanlar için süre daralıyor. Gecikme faizi birkaç gün sonra yükseliyor.
Enflasyona karşı birçok vatandaş kredi kartına yüklendi. Son aylarda kart kullanımı giderek artarken, tüm limitleri zorlayanlar için kritik süreç başladı. Merkez Bankası faiz oranları 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkarmasının ardından kredi kartı gecikme faizi başta olmak üzere birçok faiz kaleminde yükselişe gidildi.
MERKEZ BANKASI FAİZİ 500 BAZ YÜKSELTTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) geçen hafta Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında dördüncü kez toplandı. Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltti. Beklentiler 250 baz puan ila 600 baz puan arasındaydı.
KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ
Merkez Bankası faiz kararlarıyla kredi faiz oranları da yükseldi. Referans faiz oranı yüzde 2,71'e yükselirken kredi kartı gecikme faizi yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseliyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi. Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 56,3’ten yüzde 69,3'e yükseldi. İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 43,8’den yüzde 53,9’a yükseldi.
SON TARİH 1 EKİM
Kredi kartı gecikme faizi başta olmak üzere yeni faiz oranları 1 Ekim itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra kredi kartı borcunu aksatanlar yeni faiz oranıyla borcunu geri ödemek zorunda kalacak.
KREDİ KARTINA YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kredi ve kredi kartlarına yönelik verilen sinyalin ardından gözler ekonomi yönetiminin atacağı yeni adımlara çevrilmişti. Geçen hafta bir yayında Bakan Şimşek, "1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız" demişti. Şimşek, miktarsal sıkılaşmaya gidilebileceğini özellikle taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduklarını kaydetmişti. Bu açıklamaların ardından bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartlarında asgari ödeme oranında artışa gidilmesi, limitlerde bir değişiklik yapılması, taksit sayısının ve nakit çekme sayısının azaltılması önlemlerinin alınabileceğini dile getirdi.