Körfez’den 100 milyar dolar yatırım

- Güncelleme:
Körfez’den 100 milyar dolar yatırım
Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turunda, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde anlaşma imzalandı. Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, “Sıcak para ve kısa vadeli sermaye değil, doğrudan yabancı yatırım gelecek. Körfez ülkeleri, yatırımlarının verimli olacağı kanaatine varırsa, Türkiye’ye 100 milyar doların çok ötesinde para gelir” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı üç günlük Körfez gezisi, ekonomide yeni yatırımların kapısını araladı. Bakanların yanı sıra 200 iş insanının iştirak ettiği Körfez turunda, Türkiye’ye yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapılması konusunda 26 anlaşma imzalandı. Körfez turunun ilk aylağı olan Suudi Arabistan ile doğrudan yatırım konusunda mutabakata varılırken, enerji, savunma ve iletişim alanlarında iş birliği yapılacak. Önemli anlaşmalardan biri de Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında gerçekleştirildi. Suudi Arabistan’a İHA satışı Türkiye tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı olarak kayıtlara geçti.

KATAR’LA DA SAVUNMA ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Katar ziyaretinde de savunmadan enerjiye kadar birçok sektörlerde ikili iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan kararlar alındı. Türkiye ile Katar arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50’nci yıl dönümü münasebetiyle ortak bildiri de imzalanırken, iki ülkenin devreye aldığı Yüksek Stratejik Komite mekanizması aracılığıyla 2015’ten bu yana çeşitli sektörlerde ve alanlarda 100 belge imzalandı. Katar ile de yakın zamanda özellikle savunma alanında iş birliğine ağırlık verilebileceği değerlendiriliyor. 

Körfez’den 100 milyar dolar yatırım

BAE İLE 50,7 MİLYAR DOLARLIK MUTABAKAT

Öte yandan, Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında 13 anlaşma imzalandı. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolar oldu. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-Ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliği de derinleştirilecek.

100 MİLYAR DOLARIN ÖTESİNE GEÇEBİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turunu değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, “Bu anlaşmaların yapılması, Türkiye’ye olan güvenin bir göstergesi. 100 milyar doları bulan yatırım miktarı da çok önemli bir miktar. 1990’lı yıllarda Türkiye, kamu borçlanmasının finansmanı amacıyla dışarıdan sermaye transferi yapardı. Türkiye, yeni bir döneme girdi; artık kamu borçlanması için değil, yatırım için sermaye transferi yapılıyor. Artık, sıcak para ve kısa vadeli sermaye hareketliliği değil, doğrudan yabancı yatırım gelecek” dedi. Yabancı yatırımların gelmesinin döviz kurlarında istikrar sağlayacağını da vurgulayan Erdoğan, “Muhalefet, siyasi kaygılarla eleştiriyor ama anlaşmaların Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar yapacağını söyleyebiliriz. Süreci iyi yönetebilirsek, yatırım potansiyelinin daha da artırılması yönünde bir tutum ortaya konabilir ve ilave anlaşmalar yapılabilir. Körfez ülkeleri, yatırımlarının verimli olacağı kanaatine varırsa, 100 milyar doların çok daha ötesinde, çok daha büyük tutarların Türkiye’ye gelebileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

DÜNYA BASININDA BÜYÜK YANKI BULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu dünya basınında geniş yer buldu. Voice of America ‘Erdoğan, BAE’den 50 milyar dolarla Körfez turunu kapattı’ başlıklı haberinde ‘BAE ile diplomatik çözülme, Türkiye’de yatırımın artmasına neden oldu’ yorumuna yer verdi. Londra merkezli Middle East Eye haberi ‘Türkiye ve BAE, Erdoğan’ın ziyareti sırasında 50 milyar dolarlık anlaşma imzaladı’ başlığıyla okurlarına duyururken, Bloomberg’in haberinde ‘Türkiye ve BAE, Erdoğan’ın Abu Dabi ziyareti sırasında Mutabakat Zaptı imzaladı’ ifadesi yer aldı. ‘BAE ve Türkiye bağları güçlendiriyor’ diyen Al Arabiya ve Al Monitor de 50 milyar dolarlık anlaşmanın ziyaret sırasında açıklandığına dikkat çekti. Haberlerde anlaşmalara ek olarak üst düzey bir stratejik konsey kurulduğu belirtildi. Yunan gazete Kathimerini ise bu gelişmeyi ‘Türkiye - Emirlik: Toplamı 50,7 milyar dolar olan 13 anlaşma imzaladılar’ başlığı ile okurlarına sundu. CNN Yunanistan da ‘Erdoğan Abu Dabi’den 50,7 milyar dolar değerinde 13 anlaşmayla döndü’ dedi.

İSTABUL'A GELİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerinin ardından Körfez sermayesi rotasını Türkiye’ye kırdı. Körfez ülkeleri yatırımcıları ile Türk iş dünyası 12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’te bir araya gelecek. Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, iş birliklerinde somut adımlar atılmasını beklediklerini belirterek, “GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak” dedi. Körfez Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager de, “Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki etkileşimi çok iyi gözlemliyoruz ve çok güzel bir yolda ilerlediğine inanıyoruz. Özellikle daha önceden başlayan bir milyar dolarlık ekonomik gelişim, 2030 yılında 25 milyar dolara çıkması da hedeflendiği için çok değerli bir ziyaret” değerlendirmesinde bulundu.

TİCARET HACMİ 25 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında kurulacak doğru ortaklıklarla 25 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinde Abu Dabi Ekonomik Kalkınma Departmanı Müsteşarı Rashid El Booshi ile  mutabakat zaptı imzalayan Mustafa Gültepe, “Bölgenin en önemli üretim merkezi olan Türkiye, yakın çevresine bu çerçevede güçlü bir ortaklık sunuyor. Dolayısıyla, Körfez ülkeleriyle ticari ilişkilerimiz özel bir önem taşıyor. En önemli ticari partnerlerimizden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri ile 5,3 milyar dolar ihracat ve 4,5 milyar dolar ithalat olmak üzere 10 milyar dolarlık ticaretimiz var. Anlaşma kapsamında ortaya konan 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hedefine rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...