Konutta balon yok ‘spekülasyon’ var!

Düzenleyen:
Konutta balon yok ‘spekülasyon’ var!

Ekonomi Haberleri

Konut fiyatlarının düşmediğini, bazılarında döviz ayarlaması olduğunu ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, spekülatörlerin evleri ucuza kapatmaya çalıştığını söyledi

Önder Çelik İSTANBUL

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, son günlerde konut fiyatlarında düşüş yaşandığına ilişkin çıkan haberlere açıklık getirdi. ‘Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nın sonuç bildirgesini açıklayan Durbakayım, konferansın çok başarılı geçtiğini ifade ederek, hazırladıkları 32 maddelik bildirgeyi bakanlığa sunduklarını söyledi. Gayrimenkul sektöründe ‘balon’ olmadığını kaydeden Durbakayım, bir takım fonların konutları ucuza almak için konuyu speküle ettiğini savundu. “Panik havası oluşturmak yapı müteahhidine zarar vermiyor alıcıya zarar veriyor” diyen Durbakayım, şu değerlendirmeyi yaptı: Dövize endeksli bazı projelerde dolar bazlı fiyatlar ayarlandı. Buna kur ayarlaması, TL’ye geçiş denebilir. Konut sektöründe spekülatif söylemler ve hareketler ile fiyatların aşağı çekilmesine çalışılmasına ve daha sonra toplu alım yapılmasına, borsada olduğu gibi ‘tasvip edilmeyen işlemler’ kategorisinde bakmak lazım. Şayet bir inşaat firmasının finansmana ihtiyacı varsa, bundan spekülatör değil velinimetimiz olan tüketici faydalanmalıdır. Döviz ile fiyatlandırılmış gayrimenkullerdeki fiyatların, kurlardaki aşırı artışından dolayı yeniden ayarlanması gayet doğaldır. Aşırı artan kur gerçek maliyet artışlarını yansıtmamaktadır. Geçen seneye göre olan kur artışı yüzde 20 seviyelerinde olup bu farkı dövizle satan firmaların indirim olarak yansıtması yanlış bir algıya sebep oluyor. Bu algı fiyatların geri gittiği şeklinde empoze ediliyor. Oysa asıl olan TL bazındaki fiyatlama olup bir geriye gidiş söz konusu olmayıp, geçen seneye göre yüzde 8-10 arası artış söz konusudur.

2017 FİKİRTEPE YILI OLACAK

Toplantıda söz alan Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu da, Fikirtepe’nin ekonominin tabana yayılması ve farklı toplum kesimlerinin bir araya getirilmesi için model olduğunu söyledi. Fikirtepe’de 32 yapı adasında inşaat yapıldığını belirten Nuhoğlu, “Yıl sonu itibarıyla firmalar evleri teslim etmeye başladı” dedi. “Fikirtepe’de sözlerimizin arkasındayız” diyen Nuhoğlu, “Başladığımızda fiyatlar 4 bin TL civarındaydı. Şimdi 8-10 bin TL bandında. Bittiğinde ise 15-16 bin TL seviyesine yükselecek” diye konuştu. İller Bankası, Kiptaş gibi kamu kuruluşlarının bölgede faaliyete başladığına işaret eden Nuhoğlu, 2017’nin Fikirtepe yılı olacağını söyledi. Nuhoğlu, bölgede fiyatların düşmediğini belirterek, “Bahsedilen rakamlar doğruysa biz alabiliriz” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...