Kesintiler kalkarsa işçiye de hak doğar

- Güncelleme:
Kesintiler kalkarsa işçiye de hak doğar

Ekonomi Haberleri

Çalışan emeklilerden kesilen destekleme primi kalkarsa, SGK aylık 1 milyar liradan olacak. Ayrıca aynı hakkı işçi olarak çalışan emekliler de isteyecek.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANIMIZ ŞERİF AKÇAN EMEKLİLERİN DESTEK PRİMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Emekli olduktan sonra 'serbest meslek sahibi' olarak çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik destek priminin kalkması durumunda, hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 milyar liralık gelirden mahrum kalacak hem de işçi olarak çalışan emekliler aynı hakkı isteyecek. Serbest meslek sahibi olarak çalışan emeklilerin destek primini ödemekte zorlanmaları, bunun tamamen kaldırılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Önceki gün Ankara'da bir araya gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratlarının, emekliler ile ilgili sosyal güvenlik ve sağlık alternatiflerini masaya yatırdığı toplantıda da konu gündeme geldi. Konuyu değerlendiren gazetemizin Sosyal Güvenlik Uzmanı Şerif Akçan, "Bu konuşulanların gerçekleşmesi şüphesiz bütün emeklileri rahatlatacak bir karar olacak. Ancak, bunun gerçekleşme ihtimalini zayıf görüyorum. Çünkü, emekli olduktan sonra kendi hesabına çalışan, iş yeri açan avukat, doktor, tüccar gibi kişilerin primini kaldırmak sosyal güvenlik sistemini fazla zorlamayabilir. Fakat siz onlara böyle bir hak verdiğinizde bu sefer işçi olarak çalışan emekliler de bu hakkın kendilerine verilmesini isteyecek" diye konuştu. Çalışan işçi emeklilerinin eğer devletten bu hakkı alamamaları durumunda, bunun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açması durumunda yüksek ihtimalle kazanacaklarına dikkat çeken Akçan, şöyle devam etti: "Devletin yüzde 15'lik destek priminden vazgeçmesi aylık 1 milyar lira civarında kayba sebep olur. Devlet bunu göze alırsa kaldırabilir. Destek priminin kaldırılmasına emekliler penceresinden baktığımızda ise, sayısız faydası bulunmaktadır. Böylece hem emekliyi eve hapsetmemiş olursunuz, hem istihdam piyasasına çekersiniz, hem çalıştığı için ikinci geliri olur. Hem de destek primi kalkacağı için maaşı yüzde 15 daha artar." Toplantıda ayrıca, emekliler için OYAK benzeri bir yapı kurulması da gündeme geldi. Akçan, hükümetin emeklilerin hayat seviyesinin yükseltilmesiyle ilgili ciddi çalışması bulunduğuna dikkat çekti.


Türkiye'de insanlar çalışma çağında emekli oluyorlar
Sosyal güvenlik destek primi kesintisinin, emekli olduktan sonra çalışmayı hukukî hale getirmek için uygulamaya konulduğunu hatırlatan Şerif Akçan, şunları söyledi; "Aslolan kişilerin emekli olduktan sonra çalışmamalarıdır. Ülkemizde çalışma çağında olan kişiler emekli olduğu için ve çalışmaya devam ettikleri için destek primi uygulaması getirilmiştir. Eskiden emekli olarak çalışanlar tespit edilince aylıkları kesiliyordu. Bu aynı zamanda kayıt dışı çalışmaya sebep oluyordu. Destek primi ödeyenlere ise hem emekli aylığı alma hemde çalışma imkânı tanınmış oldu. Emekliler yüzde 15'lik kesintinin emekli aylıklarına ileride hiçbir katkı sağlamadığından şikayet ediyor. Bu kesintinin aylığa yansımasını istiyorlar. Çalışan emekli işçiler ancak iş kazası veya meslek hastalığı geçirirse destek primlerinden dolayı ikinci bir aylık alabiliyorlar."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...