Kayıt dışı ekonomiye karşı yeni adımlar: Kira sözleşmesi artık e-Devlet'ten

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kayıt dışı ekonomiye karşı yeni adımlar: Kira sözleşmesi artık e-Devlet'ten

Ekonomi Haberleri

Kira sözleşmeleri elektronik ortama taşınarak e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenecek. Yaş sebze ve meyvenin üretim ve pazarlanmasında kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla Hal Kayıt Sistemi’nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve e-fatura, e-arşiv, e-müstahsil gibi mali elektronik uygulamalar ile entegrasyonu sağlanacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ‘2023-2025 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı devreye soktu. 44 ayrı çalışmayı içeren plan ile kayıt dışı ekonomiye yönelik birçok önemli adım atılacak ve vergi kaybının önüne geçilecek. Bu kapsamda, 2025 yılına kadar tüm işverenlerin, ücret ödemelerini bankalar vasıtasıyla gerçekleştirmesi sağlanacak. Bunun yanı sıra, 2023 yılı sonuna kadar başta gıda ve tarım ürünleri ile inşaat malzemeleri olmak üzere ticarete konu ürünlerin nihai tüketimine kadar gerçekleşen tüm aşamalarının izlenebilmesi amacıyla benzersiz kod üretilerek ürün hareketlerinin izlenebileceği bir Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kurulacak. Bir diğer önlem de akaryakıttaki vergi kaçağına yönelik olacak. Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasına imkân sağlayan bir Taşıt Tanıma Sistemi, 2024 sonuna kadar devreye sokulacak.

ARAÇTA VERGİ KAYBINA FREN

Tedbirler bunlarla da sınırlı kalmayacak. Sahte teminat mektubu kullanımının engellenmesi amacıyla mükellefler tarafından vergi dairelerine verilen teminat mektuplarının elektronik ortamda alınması, teyit edilmesi, iade edilmesi ve gerektiğinde çözülmesine yönelik hukuki ve teknik altyapı oluşturulacak. Bu çalışmalar 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Bu arada, nakit kullanımının azaltılmasına yönelik kartlı veya dijital ödeme yöntemlerinin teşvik edilmesi sağlanacak. Diğer yandan, 2024 yılı sonuna kadar motorlu araç ticaretinden kaynaklanan vergi kaybının önlenebilmesi ve vergi güvenliğinin tesisi amacıyla teminat uygulaması hayata geçirilecek.

Bir diğer düzenleme de kira sözleşmeleri ile ilgili olacak. Kira sözleşmeleri elektronik ortama taşınarak e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesine imkân tanınacak. Söz konusu çalışma 2024 yılının sonuna kadar tamamlanacak. Gayrimenkullere yönelik de bir sistem devreye girecek. 2025 yılı sonuna kadar taşınmaz değer haritalarının oluşturulması amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre Gayrimenkul Bilgi Merkezi ile taşınmazların toplu değerleme modeli ile değerlerinin belirlendiği bir Türkiye Gayrimenkul Bilgi ve Değerleme Sistemi kurulacak.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ PAYLAŞILACAK

Öte yandan, kurumlar arası işbirliğinin ve veri paylaşımının geliştirilmesi için de çalışma yapılacak. Bu kapsamda, yaş sebze ve meyvenin üretim ve pazarlanmasında kayıt dışılığın önlenmesi ve daha etkin risk analizi çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Hal Kayıt Sistemi’nin (HKS), Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve e-fatura, e-arşiv, e-müstahsil gibi mali elektronik uygulamalar ile entegrasyonu sağlanacak. Ayrıca, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla işe başlama, işi bırakma ve adres değişikliği bildirimlerinin belediyeler ile paylaşılması sağlanacak.

"YAKLAŞIK 900 ÖNERİYİ DEĞERLENDİRDİK"

Devreye alınan eylem planı ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kayıt dışı ekonomik faaliyetleri kayıt altına alarak rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Nebati, “Bu kararlı mücadelemizi iş birliğinin öneminin farkında olarak sürdürüyoruz. Eylem planımızın hazırlığı sürecinde vatandaşlarımız tarafından iletilen tüm öneriler dikkate alınmış, 291 kurum ve kuruluşumuzla istişareler yapılmış ve yaklaşık 900 öneri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda yer alan ‘Sürdürülebilirliğin Yüzyılı, Kalkınmanın Yüzyılı ve İstikrarın Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planını yürürlüğe koymaktayız” dedi.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...