Kanser ilacında 'Made in TÜRKİYE' dönemi

- Güncelleme:
Kanser ilacında 'Made in TÜRKİYE' dönemi

Ekonomi Haberleri

Kanser hastası Dilek Özçelik'le gündeme gelen ithal ilaç problemi, yerli üretimle çözülecek. Başta kanser olmak üzere önemli kalp ve tansiyon ilaçları Türkiye'de üretilecek.

Kanser hastası Dilek Özçelik'in gözyaşları içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan yardım istemesinin ardından Türkiye'nin gündemine oturan 'ithal ilaç' problemi nihayet çözülüyor. Özellikle kanser hastalarının pahalı olduğu için ulaşmakta sıkıntı çektiği ithal ilaç problemini masaya yatırmaya hazırlanan hükümet, yerli üretime odaklanmaya hazırlanıyor. Yurt dışından 5 milyar liralık ilaç ithalatını yerli üretimle en aza indirmeyi hedefleyen hükümet, bu konuda atılacak adımları 27 Mayıs'ta TÜBİTAK'ta düzenlenecek Medikal Biyoteknoloji konferansında tartışacak. Konferansa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katılacak. Konu hakkındaki ilk adım, ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun toplantısında atılmıştı. 'Medikal Biyoteknoloji'de yapılacak çalışmalar için TÜBİTAK öncülüğünde çalışma başlattıklarını söyleyen Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre, Medikal Biyoteknoloji'nin kapsadığı ilaç, aşı, biyomalzeme, biyomedikal ekipman ve tıbbi tanı kiti alanlarında yapılabilecek çalışmalarla ilgili özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruşları temsilcilerinden bin 200'den fazla hedef önerisi toplandı. Belirlenen 38 hedef Medikal Biyoteknoloji Delfi Anketinde yer aldı. Binin üzerinde uzmanın yaptığı analize göre belirlenen yol haritasındaki hedefler arasında, erişiminde sıkıntı çekilen kanser ilaçları başı çekiyor. Ayrıca, tansiyon ve kalp ilaçlarına kadar bir grup kritik ilacın da Türkiye'de üretilmesi planlanıyor.
ÖZÇELİK'LE TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE GELDİ
Kanser hastası olan üniversite öğrencisi Dilek Özçelik, Edirne ziyaretinde Bakanı Bayraktar'dan yurt dışından getirtemediği ilaçları için yardım istemiş, olayın ardından ithal ilaç sıkıntısı gündeme oturmuştu. Dün, sektörde yerli dönemi başlatacak strateji belgesi çalışmalarının tamamlandığı müjdesini veren Bakan Ergün, "Sektörün büyüklüğü 11-12 milyar dolar. 700 milyon dolarlık ihracata karşılık, 5 milyar dolarlık ithalat var. Yerli üretimle hem ithalat azalacak hem de Türkiye ilaç merkezi olacak" dedi. nbsp;Cenk ESEN nbsp;ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...