Gıdada kullanılan 300 katkıya yasak geliyor

- Güncelleme:
Gıdada kullanılan 300 katkıya yasak geliyor

Ekonomi Haberleri

Gıda maddelerinde kullanılan ve büyük çoğunluğu sağlığa zararlı olan katkı maddelerine yasak geliyor. Sadece doğala en yakın maddelere izin verilecek.

Salam ve sucukta lezzet artırıcı olarak kullanılan nitrat, nitrit ve çin tozu incelemede. Bunların analizi yapılacak ve kullanımı şart değilse yasaklanacak. Sadece doğala en yakın maddelere izin verilecek.Gıda maddelerinde kullanılan ve büyük çoğunluğu sağlığa zararlı olan katkı maddelerine yasak geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kamuoyunda sıkça gündeme gelen ve tartışmalara sebep olan katkı maddelerini mercek altına aldı. Bazı gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, katkı maddelerine ilişkin çalışma başlattıklarını söyledi. Türkiye'de 300 civarında katkı maddesi kullanıldığını hatırlatan Bakan Eker, "Bu AB ülkelerinde de böyle dünya genelinde de böyle. Biz uzmanlardan oluşan bir komisyon kurduk. Bu komisyon katkı maddelerini tek tek incelemeye aldı. Hangisi kullanılabilir, hangisi kullanılamaz diye bir çalışma yapacak. Doğala en yakın olacak ama üretimi de aksatmayacak şekilde bir liste çıkarılacak. Sakıncalı bulunan katkı maddeleri yasaklanacak. Kullanılması zorunlu olmayan maddelere yasak getireceğiz" dedi. Gıda katkı maddelerine ilişkin yasakların et ve et ürünlerinde de geçerli olacağını kaydeden Eker, "Mesela et ve ürünlerinde (Salam, sosis, sucuk gibi) nitrat, nitrit ve çin tuzu kullanılıyor lezzetlendirmek için. Zorunlu değilse bu maddelerin kullanımı yasaklanacak. Salçada ve zeytinde de bu tür katkı maddeleri kullanılıyor. Bunlarla ilgili de çalışma yapıyoruz. Yapılacak çalışma ile tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu, kıvam artırıcı gibi 20 fonksiyon yasaklanacak" diye konuştu.
Ekmekte sadece nbsp;un, maya, tuz ve nbsp;su bulunabilecek
Ekmekle ilgili düzenlemeler, 1 Temmuz 2013'ten itibaren yürürlüğe girecek. Bakan Eker, "Gıda kodeksine göre ekmekte birtakım katkı maddeleri kullanılıyordu. Anadolu buğdayın anavatanı. En kaliteli ekmeği de burada üretelim istiyoruz. O nedenle ekmekteki 17 katkı maddesi kullanımına son veriyoruz. Ekmekte sadece buğday unu, tuz, maya ve su bulunabilecek" diye konuştu. nbsp;Yücel nbsp;KAYAOĞLU





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...