İzmir ikinci yüzyıla da damgasını vuracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İzmir ikinci yüzyıla da damgasını vuracak
Ekonomi Haberleri

1. İzmir İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapan tarihî binada 17 Şubat’ta “Yeni Yüzyıl İzmir iktisat Kongresi”ni gerçekleştireceklerini belirten Bakan Nebati "100 sene sonra aynı yerde Cumhurbaşkanı’mızın himayelerinde geniş katılımlı bir iktisat kongresi düzenleyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın yol haritasının belirlendiği bir kongre olacak" dedi. "Enflasyonun boynunu kırdık" diyen Nebati, "Önümüzdeki aylarda düşüş çok daha hızlı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ

Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığının temellerinin atıldığı İzmir İktisat Kongresi binası Türkiye’nin ikinci yüzyılına damgasını vurmaya hazırlanıyor. 100 yıl önce 17 Şubat 2023’te 1. İzmir İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapan bina bu defa Türkiye Yüzyılına yön verecek.

“Yeni Yüzyıl İzmir iktisat Kongresi” öncesi tarihî binada düzenlenen basın toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kongrenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirileceğini belirterek “İzmir’imiz, 17 Şubat 1923 tarihinde Banka-Han binasında toplanan ve ülkemizin dört bir yanından gelen 1.135 delegeye ev sahipliği yapmış, yeni Türkiye’nin ekonomi politikalarının ana hatları İzmir İktisat Kongresi’nde belirlenmiştir. 17 Şubat’ta, 1. İzmir İktisat Kongresi’nden 100 sene sonra aynı yerde Cumhurbaşkanı’mızın himayelerinde geniş katılımlı bir iktisat kongresi düzenleyeceğiz. Kongre için iki ana başlık belirlendi. Birisi 1923’te ortaya konmuş hedefler, 100 yıl içerisinde nereye gelmiş, yani geçen yüzyılın değerlendirilmesi. İkinci ayak da yeni yüzyıl ve bizim hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı’nın nasıl olacağına ilişkin bir yol haritasının önerildiği bir kongre olacak” dedi.

DEV PROJELERİ DEVREYE ALDIK

Misak-ı İktisadi hedeflerine de vurgu yapan Bakan Nebati şöyle devam etti: "Misak-ı İktisadi ilkelerinden olan ‘kendi yurduna, kendi kanununa uymayan müesseselerle münasebette bulunmaz’ anlayışıyla hareket ettik ve ediyoruz. Böylece, 20 sene evvel, ancak yüzde 20’lerde olan savunma sanayimizin yerlilik oranını bugün yüzde 80’lere kadar taşımayı başardık. Teknolojide, sanayide, eğitimde, sağlıkta, ulaşım ve altyapıda katettiğimiz mesafeler de ortadadır. Elektrikli yerli otomobilimizi, insansız hava araçları ve savaş uçaklarımızı, Kızılelmamızı, helikopterlerimizi, dünyanın en büyükleri arasında yer alan barajları, köprüleri, mega altyapı projelerini hep 20 yıl içinde eser ve hizmet siyasetimizle gerçekleştirdik.

20 Aralık 2021 tarihinde devreye aldığımız Türkiye Ekonomi Modeli’nin ilk yılını başarıyla tamamlamış ve Türkiye Yüzyılı hedefine emin adımlarla ilerlediğimiz bir süreçteyiz. Tüm bu gayretlerimiz ve verdiğimiz sayısız mücadele, önümüzü açmış, bizleri bugün Türkiye Yüzyılı vizyonumuza ulaştırmıştır. İnanıyorum ki bu kongre de ilki gibi bize ışık tutacak, birliğimizi ve ortak başarı irademizi güçlendirecek, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun önünü açacaktır."

İzmir ikinci yüzyıla da damgasını vuracak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Canan Eraslan'a konuştu

BİNA YENİLENDİ

Daha önce otopark olarak kullanılan bina, kongre öncesi İzmir Valiliği tarafından aslına uygun olarak yeniledi. İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı binanın 1979 yılında CHP belediyeleri tarafından yıktırıldığını ve otoparka dönüştürüldüğünü hatırlatan Nebati, bu alanın bu yılın nisan ayında İzmir Valiliği tarafından satın alındığını söyledi. Nebati, binanın gelecek yıl 17 Şubat tarihine yetiştirilmek üzere hazırlıklarının yapıldığını, ihale süreçlerinin tamamlandığını ve inşaata başlandığını vurgulayarak “Sonra kalkıyor birileri, ‘Ben burada toplantı yapacağım.’ diyor. Yani bunun izah edilebilir bir tarafı gerçekten yok. Her şeyin bir usulü, yol ve yöntemi vardır. Bunun dışına çıkarsanız, tek başınıza kalır, şehrinize katkı sağlayacak bir organizasyonu sekteye uğratmaya gayret eden bir görünüm ortasında kendinize rol biçmiş olursunuz” diye konuştu.

Binanın sadece kongre sürecinde değil İzmir’in her türlü etkinliğinde kullanılacağını anlatan Nebati “Kültürel, sosyal etkinliklerinde ve özellikle de yeni yüzyılı karşılayacak olan ve merkez olarak kabul edilmiş bu kongrede kullanılacak. Bina, Türkiye’nin mutlak suretle teorileriyle, kuramlarıyla, uygulamalarıyla, önerileriyle günlük hayatının bir parçası hâline gelecek” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON BOYNUNU AŞAĞIYA KIRDI

Bakan Nebati, dünya ekonomilerinin önemli bir kısmından pozitif yönde ayrıştığını belirterek “Türkiye’nin yıllık bazda son 9 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olmayı sürdürdüğünü dile getirdi. Bugün istihdam 31,2 milyonla ihracat ise 253 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulaştı. Tüm bunları yaparken bütçedeki duruşumuzu da sağlam şekilde sürdürüyoruz. Bankalarımız, güçlü sermaye yapılarıyla reel sektörümüzü desteklemeye devam ediyor. Her ne kadar yüksek enflasyon hepimizin canını yakmış olsa da aldığımız önlemler ve kaydedilen olumlu gelişmelerle onun da boynunu geçtiğimiz aydan itibaren aşağıya kırmış durumdayız” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...