İstanbullu cam yakacak Adanalı ahşap oyacak

Düzenleyen:
İstanbullu cam yakacak Adanalı ahşap oyacak

Ekonomi Haberleri

Anadolu Sigorta’nın sponsor olduğu projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı usta, mekân ve kursiyer temin ederek destek oluyor. MEB de sertifika veriyor...

Kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak için 2010 yılında hayata geçirilen 'Bir Usta Bin Usta' projesi, 7'nci yaşını kutluyor. 2010 yılında Anadolu Sigorta'nın başlattığı, her yıl 5 ayrı ilde, 5 ayrı meslek dalında kurs verilen proje, yeni mesleklerle devam ediyor. Her kursa takriben 20 talip çıkıyor. Bugüne kadar 30 ayrı meslek dalında kurs düzenlendi ve 380'i kadın olmak üzere 583 usta adayına Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları verildi.
UNESCO TAKİPTE
On yıl sürmesi ve 50 dalda 1000 ustaya ulaşması planlanan faaliyet hem yurt içinden hem yurt dışından (UNESCO) büyük ilgi görüyor. Projenin 7'nci yılı sebebiyle Adana'da açılan ahşap oyma kursunda, usta ve kursiyerlerle bir araya gelen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Okan İbiş ve Adana Valisi Mustafa Düzgün, bizzat atölyelere gelerek kursiyerlere destek oldu. Burada açıklama yapan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Adana'da açılan 'Ahşap Oyma' kursunun ardından, Kırklareli'de 'Poyralı Dokumaları', Konya'da 'Keçecilik', İstanbul'da 'Sıcak Cam' ve Trabzon'da 'Kemençe yapım' kursları düzenleneceğini söyledi.

ECDAT YADİGÂRI

Türkler ağaç işlemeciliğine eskiden beri önem veren bir millet. Selçuklu ve beylikler döneminden kalma ahşap işler Anadolu camilerinde sıklıkla görülüyor. Osmanlı döneminde ahşap işçiliği zirveye ulaşıyor, sedef kakma, boyama, kündekâri, kabartma, oyma, kafes gibi tekniklerle bezeniyor. Rahle, sehpa, kavukluk, yazı takımı, çekmece, sandık, kaşık, Kur’an-ı kerim muhafazası gibi eşyalar bir yana, pencere, dolap kapağı, kiriş, konsol, sütun başlığı, tavan, mihrap, minber, vaaz kürsüsü, sanduka şeklinde mimarimize de giriyor. Malzeme olarak da ceviz, armut, sedir, abanoz, gül gibi ağaçlar tercih ediliyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...