İstanbul’da ofislerin yüzde 65’i boş

Hükûmet, bir yandan konut krizini aşmak için çözüm yolları ararken, diğer yandan da vatandaşı rahatlatmak için çeşitli adımlar atmaya devam ediyor.
FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle boş ve atıl ofislerin konuta dönüştürülebilmesi kararı alınmıştı. Sektör temsilcileri, kararı gazetemize değerlendirdi. İstanbul’daki ofislerin yüzde 65’inin boş olduğunu dile getiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kararın geç kalınmış bir uygulama olduğunu söyledi. Konuyu iki yıl önce çözüm önerisi olarak sunduklarını hatırlatan Aşa “Devlet taleplerimizi dinledi, çözüm önerilerimizi kabul etti. Geçen yıl boş ofislerin yüzde 25’inin dönüşümü sağlandı” değerlendirmesinde bulundu. Yayımlanan kararın belediyelere yetki verdiğini belirten Aşa “Belediyeler bu konuda kolaylık sağlamalı. Ofis binalarının ve iş merkezlerinin de dönüşümü gerçekleştirilmeli. Ancak atılan adımlar kısa süreli çözümler. Kalıcı çözümler üretmek lazım. İlgili kim varsa toplanacak bu işi masaya yatıracak, A’dan Z’ye çözüm önerisi sunacak. Komisyonların, çalışma gruplarının oluşturulup ilgili sektörlerden uzmanların bu soruna yönelik çözümlerini sunmaları gerekiyor” diye konuştu.
AKÇAM: FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKMEZ
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da, kararın tam bir çözüm sağlamayacağını söyledi. Akçam “Konut arzı yönünden bir çözüm oluşturur, konut sayılarını artırır ancak fiyatları aşağıya çekmez. Ofis için hazırlanan binalar A kalite binalar. Ofislerdeki inşaat kalitesi yüksek olduğu için kiraları ve satışları, konutlara göre daha yüksek düzeyde. Bu nedenle kimse ofisini konuta çevirdikten sonra düşük fiyatla satmayı istemez. Ofisten dönüşen konutların fiyatları daha yüksek olur” ifadelerini kullandı.
Sokak aralarında bulunan boş dükkânların dönüşümü için de el atılması gerektiğini vurgulayan Akçam “Boş ve atıl kalan ofisleri hayata geçirmek tabii ki önemli ama üretime de önem verilmeli. Ofislerle sınırlı kalmamalı. Sokak aralarında atıl kalmış birçok dükkân var, belediyeler vasıtasıyla buralara da el atılmalı. Türkiye’de bir milyon konut ihtiyacı var. Yapım aşamasındaki masraflara da el atılır ve fiyatlar biraz daha düşürülürse daha faydalı olur diye düşünüyorum. Kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli, sosyal konutlar üretilmeli” açıklamasında bulundu. Akçam, gayrimenkul satışlarının serbest piyasa ekonomisi içerisinde yer aldığını vurgulayarak şöyle konuştu: İki evi olan ve 3’üncü evi almak isteyenlere ciddi vergilendirmeler yapılmalı. Fahiş fiyata yönelenler ciddi bir cezayla karşılaşıyor ama gayrimenkul fahiş fiyat mevzuatının içerisinde değil, serbest piyasa ekonomisinin içerisinde. En kısa zamanda fahiş fiyat mevzuatına alınmalı. Caydırıcılık ortamı oluşturmalı.
KONUT SATIŞLARI YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ
Konut satışları 5 ay aradan sonra yeniden yükselişe geçti. Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu. Konut satışları ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalışla 675 bin 327 olarak gerçekleşti. TÜİK’in verilerine göre, temmuzda en çok konut İstanbul’da satıldı. İstanbul’da konut yüzde 14,4 artışla 15 bin 724 oldu. Bu ili 9 bin 688 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 203 konut satışı ve yüzde 4,7 pay ile İzmir takip etti. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 27 konutla Ardahan, 40 konutla Hakkâri, 91 konutla Tunceli şeklinde sıralandı. İpotekli konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,1 azalış göstererek 14 bin 533 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,3 ile sınırlı kaldı.
Temmuzda yabancılara satılan konut sayısı ise 2 bin 801 oldu. Yabancıya satış yıllık bazda yüzde 28,9 azalırken konut satışları içerisindeki payı yüzde 2,6 oldu. Yabancıya konut satışlarında ilk sırayı 996 konut satışıyla Antalya aldı. Bu ili 832 konut ile İstanbul ve 263 konut ile Mersin takip etti. Ruslar 772 konut ile ilk sırada yer alırken onu 272 konutla İran, 204 konutla Irak ve 146 konutla Ukrayna vatandaşları izledi.