Dışarıdan yiyoruz: Restoranlarda boş yer yok

Restoran ve kafe zincirleri son dönemde hınca hınç dolu. Kamuoyunda ise bu talebin yabancı turistlerden kaynaklandığı ile ilgili bir algı var. Ancak sektör temsilcileri bunun doğru olmadığını belirterek “Müşterilerin büyük kısmını bizim vatandaşlarımız oluşturuyor. Yeme-içme sektörünün büyüklüğü, işletme sayısı ve istihdam oranları rekora koşuyor” diyor…
KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’deki yeme-içme sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Özellikle restoran ve kafe zincirlerinin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Sektörün hacim olarak büyüklüğü 400 milyar TL’ye koşuyor. 2025 yılında ise 800 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Her yıl restoran ve lokanta sayısı yüzde 25, sektörün istihdam ettiği insan sayısı ise yüzde 20 genişliyor. İşletmelerdeki doluluk oranları ise yüzde 70’in altına neredeyse düşmüyor. Özellikle markalaşmış mekânlarda hafta sonu yer bulma sorunu gözleniyor. Bu talep kamuoyunda “Ekonomik durum kötü, Türkler dışarıda yemek yemiyor, işletmeleri turistler dolduruyor” algısı oluşturuyor. Ancak sektör temsilcileri bu durumun böyle olmadığını, aksine vatandaşların dışarıda daha fazla yemek yediklerini söylüyor.
ÇOĞU TÜRK MÜŞTERİ
Yüksel Balık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Karakış, sektörün son durumu hakkında şu bilgileri veriyor: Dışarıda yemek yeme alışkanlığı hızla artıyor. Eskiden belli zümrelerin geldiği restoranlara artık normal vatandaş da gelebiliyor. Yalnızca turistlerin mekânları doldurduğu algısı tamamen yanlış. Bizim müşteri portföyümüzün yüzde 75’ini kendi vatandaşlarımız oluşturuyor” dedi. Menü fiyatlarının yükseldiğini de ifade eden Yüksel Karakış “Her şey de olduğu gibi menü fiyatları da artıyor. Ancak insanların gelirleri de o oranda yükseliyor. İyi ve kaliteli hizmeti insanlar ayırabiliyor” diye konuştu.
ELEMAN SIKINTISI BÜYÜYOR
Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz ise “Yalnızca üst gelir gurubuna sahip insanların restoranlara gittiği doğru değil, orta gelir sahipleri de dışarıda yemek yemeye devam ediyor. Bugün dışarıya çıktığınızda bunu net şekilde görebiliyorsunuz. Turist anlamında Körfez ülkeleri ve Rusya’dan müşteriler ağırlıklı olarak geliyor. Ancak işletmelerdeki müşterilerin tamamını yabancı olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca dışarıya paket servis satışlarında da artış var” ifadelerini kullandı. Sektörün en büyük sorununun yetişmiş eleman olduğunu dile getiren Murat Kaşıbeyaz “Bugün sektör komi bulamıyor. Garsonluk, şef garsonluk gibi kademelerde çalışabilmek için önce komilikten gelmek gerekiyor. Yeni nesil pek bu tür mesleklere girmek istemiyor” dedi.
KALİTELİ YEMEK SATIYOR
Günaydın Et Lokantalarının sahibi Cüneyt Asan da yerli müşterinin her dönem var olduğunu ve talebin devam ettiğini belirterek şunları kaydetti: Yabancı müşteri mutlaka var, ancak vatandaşımız da kaliteli yemekten vazgeçmiyor. İnsanlar dışarıda ve kalabalık ortamlarda bir araya gelmeyi seviyor. Harcama da yapıyor. Asan ayrıca Türk restoran zincirlerini yurt dışında büyük ilgi gördüğünü de belirterek “Özellikle Körfez coğrafyasında Türk yatırımları artıyor” dedi.