İstanbul küresel ekonomide bir üst sınıfa çıktı

- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri

Hizmete açılan İstanbul Finans Merkezi, Türkiye ekonomisini şaha kaldıracak. Londra’da bankerlerin yönettiği ve küresel ölçekte büyüklüğü 3 trilyon doları aşan faizsiz finans İFM’ye yönelecek. 15 yıl içerisinde millî gelire katkısı ise 130 milyar doları bulacak

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye’yi küresel ekonomi alanında üst sınıfa taşıyacak olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) bankalar etabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi. Toplam yatırım miktarı 65 milyar TL’yi bulan proje İstanbul’u Londra, Singapur, New York, Frankfurt ve Dubai gibi dünyanın önemli finans şehirlerinden biri hâline getirecek.

Türkiye’nin büyümesinde kaldıraç etkisi yapması beklenen merkez, bugün Avrupa’da bekleyen ve 3 trilyon doları aşan faizsiz finansın da kademe kademe Türkiye’ye akmasına katkı sağlayacak. İFM’de ayrıca ilk etapta 15 milyar dolar işlem hacmi bekleniyor. 15 yıl içerisinde millî gelire katkısı ise 130 milyar doları bulacak.

İstanbul küresel ekonomide bir üst sınıfa çıktı

BÜTÜN İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK

İFM’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle ülkenin ve dünyanın en prestijli projesini hayata geçirdiklerini ifade etti. Erdoğan, bu merkezin aynı zamanda çevreye saygılı, doğa dostu, sıfır atık uyumlu özellikleriyle de örnek bir proje olduğunu aktararak “Türkiye’nin ilk eser sözleşmesine dayalı yeşil kira sertifikasının ihracıyla elde edilen 600 milyon lira değerindeki fonu, projemizdeki çevre dostu yeşil binalarla kullanıyoruz. İstanbul Finans Merkezimiz toplam alanı 1,4 milyon metrekareyi bulan 21 ofis binasıyla, 100 bin metrekarelik alışveriş merkeziyle, 2 bin 100 kişilik kongre merkeziyle, oteli ve 26 bin 500 araçlık otopark kapasitesiyle, akıllı şehir modeliyle, daha pek çok özelliğiyle iş dünyasının bütün ihtiyaçlarına cevap verecektir” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul küresel ekonomide bir üst sınıfa çıktı

İSTANBUL DÜNYA İLE YARIŞACAK

Küresel finansın ağırlık merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını vurgulayan Erdoğan “Bu çerçevede Asya ve Avrupa arasında artan ticari rekabet ile ülkemizin jeopolitik konumu, İstanbul’un önünde yeni fırsat pencereleri açıyor. Ülkemizi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütme üzerine kurulu ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ ile hedeflerimizi bir adım daha yukarıya taşıdık. Tarihî olarak Doğu ve Batı arasında hem coğrafi hem de ticari köprü görevi üstlenen İstanbul’un günümüzde finansal piyasalar arasında aynı bağı kurma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. İstanbul Finans Merkezinin yerli ve yabancı finans kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermesiyle ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına dikkat çeken Erdoğan “Bu merkez, üç kıtanın buluşma noktası olan İstanbul’da yeni bir finansal ekosistem oluşturacaktır” diye konuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum da konuşmasında “İFM ülkemizi dünyayla yarışır hâle getirecek” dedi.

İstanbul küresel ekonomide bir üst sınıfa çıktı

FİNANSIN SÜPER LİGİNDEYİZ

Bankacılık etabı açılan İFM ile İstanbul, dünyanın en önemli 130 finans merkezi listesine adını yazdırdı. ABD, doların baskın küresel para birimi olmasının etkisiyle, New York’taki merkezin yanı sıra birçok şehrinde finans merkezi bulunduran bir ülke. Aynı zamanda Çin de dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması sıfatıyla finans şehirlerine sahip bulunuyor. New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq’a ev sahipliği yapan New York, bu alanda ilk sırada. Londra Finans Merkezi ikinci sırada yer alırken, Singapur üçüncü, Hong Kong dördüncü sırada. Silikon Vadisi yakınındaki San Fransisko’nun ardından Los Angeles, Şanghay, Chicago, Boston ve Seul, ilk 10’daki finans merkezleri.

İstanbul küresel ekonomide bir üst sınıfa çıktı

YABANCILARIN DA ADRESİ

Finans projesinin bankalar etabında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankasının ilgili birimleri faaliyete geçecek. İçerisinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu da yer alacak. Merkez Bankası da projenin sonraki etabında İstanbul’a taşınacak. Bankalar etabının açılmasıyla birlikte yurt içinden ve yurt dışından önemli banka ve finans kuruluşlarının da taşınması bekleniyor.

İFM VARSA IMF YOK

İstanbul Finans Merkezi (İFM) bölgenin önemli bir finans merkezi olacak. Uzmanlar, İFM’nin bölgesel finansın akacağı bir bölge olacağından hareketle, önemli sermaye hareketleri de bekliyor. Finans merkezine sahip ülkelerde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) olmadığını vurgulayan uzmanlar “Finans merkezi olan ülkede IMF’ye ihtiyaç da bulunmuyor” vurgusunu yapıyor.

İSLAMİ FİNANSIN DA KALBİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye’nin İslami finansın merkezi hâline geleceğini söyledi. Bankalar, sermaye piyasası kuruluşları, katılım finans şirketleri, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleri ile sigorta şirketlerinin İFM çatısı altında birleşeceğini belirten Nebati, indirim, istisna ve vergi avantajı sağladıklarını bildirdi. Nebati, küresel finans üssünün Türkiye’ye katkılarını ise şöyle sıraladı:

> İstanbul’un, katılım finans ve İslami bankacılık alanında da küresel bir merkeze dönüşmesini sağlayacak.

> Yeni yatırımcıların ülkemize gelmesine ve finansman maliyetlerinin düşmesine katkı sağlayacak

> Uluslararası finansal hizmetler sektörü içerisinde faaliyet gösteren portföy yönetimi, servet yönetimi ve proje finansmanı gibi alanlara odaklanacak.

> Uluslararası sürdürülebilir fonların ülkemize getirilmesi ve yeşil finansman sağlanması bakımından önemli bir sinerji kaynağı oluşturacak.

> Finansal faaliyetleri destekleyecek danışmanlık, bilgi işlem, telekomünikasyon ve teknoloji şirketleri başta olmak üzere geniş bir ekosistem oluşturacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...